IKT

Roboter over disk

I denne bydelen kan tilbudet av PC-er, mobiltelefoner og andre tekniske dupeditter ta pusten fra noen og hver. Innretninger du ikke trodde eksisterte, og heller ikke visste du hadde behov for, fins her.

Japanerne har omtrent halvparten av verdens om lag 750.000 industriroboter. I japansk bilindustri er det omtrent én robot for hver sjette arbeider, en robot-tetthet som er tre ganger større enn i USA.

Helseroboter

Mange spår en sterk vekst av roboter i helsesektoren for å ta hånd om et økende antall pleietrengende. Markedet for slike roboter kan vokse, fra 250 millioner dollar årlig i 2005 til vel en milliard dollar i 2010.

For mange kan det synes som et skrekk-scenario å bli stuet vekk på et aldershjem der man oppvartes av roboter. Men roboter skal ikke erstatte den menneskelige omsorg. For eksempel utvikles robotvogner som distribuerer dagens middag til de pleietrengende. Allerede i dagens Japan er det leketøyslignende roboter som minner eldre om at de må ta medisinen sin.

Messer

Robotmesser holdes jevnlig, der også amatørene har sin plass. På Tokyo Science Museum så vi en monter med roboter bygget av japanske skolebarn. Kjente japanske firma som Honda og Sony har begge utviklet roboter som skal ut på forbrukermarkedet. Sonys robot-hund Aibo er allerede på markedet, og vant den årlige fotballturneringen for roboter (!) i fjor. Honda har utviklet Asimo, en 1,2 meter høy robot som ligner på en mini-astronaut. Nec har nylig lansert en personlig robot.

Om du skulle gå med en hemmelig drøm om å bygge din egen robot, er Robocon for deg. Butikken har et riktholdig utvalg av litteratur, men dessverre er alt på japansk.

Ut mot gaten er roboter av det man kan kalle leketøy-type plassert. Innerst i lokalet finner vi spesiallagde baner for test av roboter eller for gjennomføring av konkurranser. Foruten ferdigbygde robotarmer og byggesett som tyske FischerTechnik og Lego MindStorms, finner vi et godt utvalg av motorer og andre elektroniske komponenter som en robot-selvbygger har bruk for.

Den tsjekkiske forfatteren Karel Capek er opphavet til navnet robot. Ordet ble introdusert i hans teaterstykke fra 1920, Rossum's Universal Robots. Robot er avledet av det tsjekkiske ordet robotnik som betyr arbeider. Robot i betydningen mekanisk arbeider eller dukke er atskillig eldre enn det. Statuer med innebygd bevegelse ble lagd allerede før Kristi fødsel.

I dag assosierer vi gjerne robot med en mekanisk, menneskelignende skapning, men robotbegrepet er egentlig atskillig videre enn det. For eksempel kan termostaten i en panelovn sies å utføre en robotlignende funksjon. Industriroboter er gjerne datastyrte armer som kan utføre punktsveising eller lakkere bilkarosserier.

Dagens robot-trend i Japan går i tre retninger:

* Videreutvikling av industriroboter.

* Utvikling av roboter med nærmest menneskelig grensesnitt, som for eksempel kan være hjelpere for eldre mennesker.

* Underholdningsroboter – avanserte leketøysroboter, som ser ut til å ha en tendens til opptre som datastyrte kjæledyr, oftest hunder.

Les mer om: