NYHETSBREV

Robotene styres mer nøyaktig

Ny programvare fra Kuka skal bidra til å gi roboter en mer nøyaktig styring. Det skal ikke være behov for hjelpeposisjoner ved siden av den ønskete bevegelsesbanen.

Kuka Quatnec Robot med smartPAD styreenhet
Kuka Quatnec Robot med smartPAD styreenhet Bilde: Kuka
8. juni 2015 - 21:45

Høyere produktivitet og bedre produktkvalitet. Det er resultatet når KUKA-robotene programmeres med programvaren Kuka. Spline, hevder Kuka Nordic i en pressemelding.

– Med Spline trenger man bare å velge arbeidspunkter. Deretter kjører roboten gjennom dem i full hastighet, selv ved komplisert geometri, sier Andreas Verga, Senior Application Engineer, Kuka Nordic AB.

Les også: Heder til norsk robot-forsker

Full akselerasjon

En robot som programmeres med Spline-bevegelser holder seg til den definerte bevegelsesbanen. Roboten kjører gjennom de innlærte/lagrete posisjonene uten å ta noen snarveier mellom dem i de såkalte tilnærmingsområdene. Det trengs altså ingen hjelpeposisjoner ved siden av den ønskete bevegelsesbanen for at roboten skal bevege seg riktig. Dessuten kan roboten brukes ved full akselerasjon og maksimal hastighet, i motsetning til hva som er mulig med tradisjonell programmering. Og repetisjonsnøyaktigheten er høy – resultatet blir like bra hver eneste gang. Maskinen kan også bevege seg bakover i samme spor uten omprogrammering.

– Den høye presisjonen hever produktkvaliteten. Og produksjonsavdelinger med Spline-programmerte roboter kan øke prosesshastigheten. Det betyr kortere syklustider og økt produktivitet, sier Andreas Verga.

For arbeidsoperasjoner der det er viktig at roboten klarer å følge en komplisert geometri med høy presisjon, skal Spline være velegnet til å få full kontroll på gjennomføringen. Eksempler på slike prosesser er nøyaktig påføring av limstriper, presis utfresing av spor, laserskjæring med små feilmarginer, kantsliping og sveising.

For arbeidsoperasjoner der det er viktig at roboten klarer å følge en komplisert geometri med høy presisjon, skal Spline være velegnet til å få full kontroll på gjennomføringen. Eksempler på slike prosesser er nøyaktig påføring av limstriper, presis utfresing av spor, laserskjæring med små feilmarginer, kantsliping og sveising.smartPAD styreenhet fra Kuka Kuka

Miljøgevinster

Spline skal også bruke mindre energi fordi robotene posisjonerer seg raskere, med færre innsvingninger.

Tidligere lå begrensningene i hvordan robotpunktene ble beregnet. Men den begrensningen eliminerte Spline ved hjelp av smarte matematiske løsninger for planlegging av bevegelsesbaner.

Spline er gratis og følger med systemprogramvaren for alle Kukas roboter. Grensesnittet på Kukas smartPAD er uforandret, slik at det er enkelt for brukere som allerede kan lineær programmering og punkt-til-punkt-programmering å sette seg inn i hvordan Spline fungerer.

Les om: Startskuddet for revolusjon av robotprogrammering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.