NATURVITENSKAP

Robot mot terror

Det er et trist faktum at verden blir et verre og verre sted med hensyn til utrygghet og terrorisme. Samtidig gir dette grobunn for den ene oppfinnelsen etter den andre.

Det engelske selskapet ABP har utviklet og startet salget av en allsidig robot som heter Cyclops MK4D.

Cyclops har fire sterke elektromotorer og et digert litiumbatteri. Den klatrer selv opp for eksempel en flytrapp og snuser og glaner seg frem til mistenkelige pakker osv. Finner den noe den ikke liker, synger den ut.

Mye av styringen skjer i selve roboten ved hjelp av adaptiv elektronikk/fuzzy logic. Resten gjør operatøren via fiberkabel eller radio.

Når en "pakke" skal ekspederes gjøres det med høytrykks vannstråle fra en rekylfri vannkanon. Vannet trenger inn i sprengstoff og elektronikk og ødelegger ladningen.

Utviklingsingeniørene satset på å uskadeliggjøre ladningene med vann. Man kan selvsagt skyte på dem, men inne i en Jumbojet er det dumt: Skadene blir selvsagt kolossale når ladningen - som altså skulle uskadeliggjøres - allikevel sprenges.

Setter du belteunderstell på Cyklops blir den i all sin velde en liten selvgående stridsvogn. Armen kan utstyres med alle slags håndvåpen og utskytingsrør for raketter.

Nå håper engelskmennene å finne kunder verden over, også i Norge. Det ryktes at afghanere og arabere ikke skal få kjøpe den...

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.