Robot gir bedre arbeidsmiljø

KRAFTIG SAK: Med et dreiemoment på opp til 25 000 Nm, så skrus borerør godt sammen i JiM 20. (Bilde: Anders J. Steensen)
RASK: Roughnecken JiM 20 er i stand til å skru frahverandre inntil 20 rørkoplinger i timen. En stor fordel når borestrengen trekkes. (Bilde: Anders J. Steensen)
GRIPER TAK: Selve røret festes med seks sko i hver av de hydrauliske holderne. JiM 20 griper tak røret ved at selve kjeften lukkes som en tang og låses hydraulisk. (Bilde: Anders J. Steensen)
STABLER RØR: Denne roboten, Smart Racker, stabler rør og kan montere rør i borestrengen. Maks lengde er 132 fot, vekt 13,5 tonn. Kan dreies 359 grader med en nøyaktighet på 1 millimeter. (Bilde: Anders J. Steensen)
LITT MER ENN EN DRILL: Denne bormaskinen er e topdrive som settes på borestrengen og sørger for at det er mulig å bore. Den er den først som i sin helhet er vekselstrømsbasert styrt vi av vekselrettere. Maks effkt for boreoperasjonen er på 2300 Hk med et dreiemoment på 93 000 Nm. Den kan ha hengende vekter på inntil 1100 tonn. (Bilde: Anders J. Steensen)

KRISTIANSAND: For første gang er det utviklet en robot som erstatter de tradisjonelle boredekksarbeiderne fult og helt.

TTS Senses nye Iron Roughneck JiM 20 er den første robot som tilfredsstiller alle krav til bemanningsløst boredekk, noe som har stått i regelverket for arbeid på norsk sokkel i mange år.

Erstatter maskiner og mennesker

Maskinen kan utføre fire operasjoner i ett. Den kan skru sammen/dele borestrengen, den smører gjengene, den tar var på overflødig borevæske nå borestrengen deles.

– I tillegg kan maskinen sette sammen foringsrør opp til 20 tommer. Dette er så vidt vi vet den første maskinen som kan gjøre dette automatisk i samme maskin som brukes for borestrengen, forteller Bård Henning Kasin, som leder avdelingen for boredekksutstyr i TTS Sense.

Han legger til at maskinen erstatter flere personer om bord på en borerigg. I alt er fire roughneck JiM 20 solgt.

– Den kan gå inn på alle boredekk, fordi den går på standard skinne for denne typen maskineri, sier Kasin.

Kraftig tang

I motsetning til andre automatiserte roughnecker på markedet, som griper denne maskinen rundt hele borestrengen med bruk av to uavhengige gripepunkter, et som holder fast og et som dreies rundt.

Selve gripepunktene kan byttes ut avhengig av størrelse på borestrengen eller foringsrøret.

– Vi har en meget god regulering av dette. Maskinen som opererer hydraulisk, kan dreie rundt fra nærmest null i dreiemoment til 25 000 Nm, eller det samme som dreiemomentet i 1000 vanlige personbiler, forteller Kasin.

Miljøvennlig

– Smøring med gjengefett gjøres automatisk når to rør settes sammen. Dyser i maskin spruter dette på når rørendene skal settes sammen. Dette spare en person som vanligvis påfører gjengefettet manuelt ved å bruke en kost, eller det kan gjøres fra en ekstra robot, sier Kasin.

Han legger vekt på at maskinen også har store fordeler når borestrengen demonteres. Overflødig borevæske/boreslam fanges opp av maskinen uten å søles ut på boredekk og renne ut i havet.

– Maskinen sparer miljøet og reduserer faren for utslipp, sier Kasin.

Saksøkt

TTS Sense holder til i Kristiansand og har montasje og test av utstyr i Nodeland, rundt en mil fra Kristiansand.

Bedriften ble startet i 2000 og er den tredje bedriften i Kristiansandsområdet som har bygget opp kompetanse og kapasitet innen komplette boresystemer.

I motsetning til sine to konkurrenter leverer TTS Sense borerigger både til bruk offshore og for rigger på land. Og det var landrigger til Ability Drilling i Bergen som hittil har skapt mest blest om selskapet, da i negativ forstand.

– Betaling fra Ability Drilling uteble, og da holdt vi leveransene tilbake. Vi kan jo ikke levere utstyr til noen som ikke er villig til å betale, sier Brynjulf Aas, direktør for boreutstyr.

TTS Sense er derfor i tvist om 400 millioner kroner med konkursboet til Ability Drilling.

Til Skeie

Det mest kjente boreutstyret er deres tannstangstyrte borerigg, som gjør det mulig å kontrollere boringen bedre enn med tradisjonelle vinsjsystemer.

Men selskapet leverer også denne typen boreutstyr. I tillegg leverer de utstyr for automatisk rørhåndtering, både for lageret og for utstyr i boretårnet.

Blant annet har Skeie Drilling bestilt komplette boresystemer fra TTS Sense til de riggene de bygger i Singapore.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå