PRODUKSJON

Roboburgeren lanseres i USA

Ragna Kronstad
7. sep. 2005 - 11:09

– Selv om vi ikke har lansert Roboburger ennå, har vi allerede fått mange hendvendelser fra hele verden, sier Odd Arne Dalsegg.

Han er administrerende direktør i Terina på Lillehammer hvor den nye roboten, Roboburger, er satt i prøvedrift. Da Teknisk Ukeblad var på besøk, stablet den QuarterPonderne ned i mellomstore Mc Donaldskartonger.

– Vi holder på å luke ut småfeil, slik at den skal gå optimalt, sier teknisk sjef Knut Eriksen.

Utfordrende størrelser

Arm og kontroller er standardkomponenter fra ABB. Sammen med det engelske selskapet Robotic Solutions har Gilde utviklet griperen og sensoren. Roboten tar hamburgere fra samlebåndet og legger dem i pakker.

– Utfordringen har vært å få roboten til å håndtere 12 forskjellige hamburgerstørrelser, sier Dalsegg.

I Norge har man det samme mangfold i frysedisken som i andre land, men volumene er mindre.

- Derfor må maskinene håndtere forskjellige størrelser. Vi kan ikke kjøre 11 forskjellige produksjonslinjer. Én robot må kunne ta alt, forklarer administrerende direktør i Robotic Solitions, Koorosh Khodabandehloo.

Robothygiene

På grunn av strenge hygienekrav i næringsmiddelindustrien var også en av hovedutforingene å få bygget en robot som er lett å rengjøre. Utviklingen av roboten har foregått i Storbritannia og Norge. Khodabandehloo roser Gilde for å tørre å satse.

– De har en kultur som aksepterer endringer. Mange selskaper synes automatisering høres bra ut, men har ikke motet til å ta steget fullt ut, sier han.

– Vi fant ikke en robot som passet våre behov, så vi måtte utvikle den selv, sier Dalsegg. - Volumet vårt er mindre og det er en utfordring. Men denne maskinen har god rentabilitet sier, Dalsegg.

Et halvt tusen i minuttet

Maskinen pakker 510 hamburgere pr. minutt ned i esker. Frem til nå har dette vært manuelt arbeid.

– Det har vært meget ensidig gjentagende arbeid med håndtering av iskald materie. Hver person pakket 15.000 hamburgere i timen, forklarer Dalsegg. Maskinen gjør det samme som to personer klarte tidligere.

Robotic Solutions og Gilde har patent på Roboburgeren sammen. Robotics Solutions har lisens til å produsere maskinen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.