KRAFT

Risørmann og skarpseiler

Adm. dir. Tom Nysted, Agder Energi
Adm. dir. Tom Nysted, Agder EnergiBilde: Finn Halvorsen
Finn Halvorsen
17. okt. 2006 - 08:00

Dermed har hans to 5,5 meter skarpseilere, den ene for øvrig Kong Olavs tidligere båt, måttet finne seg å ligge til kai i Risør mer enn planlagt denne sommeren. Først nå i september har han funnet tid til en ukes ferie – på seilbåt i Kroatia.

For han er en ihuga seiler, den nye sjefen i Agder Energi. – Jeg prøver å finne tid til minst en regatta hver uke, selv om det har holdt hardt denne sommeren.

Tom Nysted tar i mot Teknisk Ukeblad til intervju i Risør Næringspark, hvor han har det han kaller sitt hjemmekontor. At han er en velkjent herremann i Risør, demonstreres klart og tydelig der vi vandrer ned til havnen for å ta bilder. Han hilser til høyre og venstre, en bil stopper midt i gata og karen bak rattet spør: Passer det å ta opp båten lørdag om to uker, Tom?Ekte maskiningeniør

Men egentlig er Nysted fra Bærum, og som han selv sier, ordentlig maskiningeniør fra Oslo tekniske skole.

– Etter syv år hos Esso og pendling med trikken fra Bærum til Oslo, fant kona og jeg ut at vi ville flytte til et mindre sted. Jobben som markedssjef hos det som dengang het EB Teleterminaler var ledig og jeg slo til. Det ble jo ikke akkurat noe mindre pendling. Bilturene til Oslo ble mange. Men vi har likevel ikke angret et øyeblikk. Risør er et fint sted å bo, og et fint sted for barn å vokse opp, sier Nysted.Bygge opp og bygge ned

EB Teleterminaler er for lengst historie. Nysted var med på å bygge bedriften opp og bygge den ned. Siden har Nysted hatt en rekke lederverv i ulike norske bedrifter som Storebrand, Telenor Konsern, Olivetti Norge, Industriinvestor, InvesCoPartner og senest som konsernsjef i Samlerhuset BV.

– Jeg har nå fått meg en liten leilighet i Kristiansand. Det blir likevel en del pendling mellom Risør og Kristiansand, men lite i forhold til jobben i Samlerhuset, hvor jeg pendlet til Amsterdam hver uke. Dessuten liker jeg å kjøre bil. Jeg tenker godt bak rattet, sier Nysted. Han er omtrent den eneste i Agders østregion vi har truffet som ikke klager på veistandarden mellom Grimstad og Kristiansand.Langsiktig

Nysted har gjennom sine ulike jobber i store og små bedrifter tilegnet seg betydelig lederkompetanse. Han bidrar med noen gjesteforelesninger for avgangsklassene i industriell økonomi ved NTNU.

– Det er moro å jobbe med organisasjonsutvikling, og spesielt utfordrende å ta fatt i bedrifter som har jobbet litt i motbakke på den ene eller andre måten, sier Nysted.

Han er spesielt opptatt av langsiktighet og tålmodig kapital. – Vi må endre suksesskriteriene fra gründervirksomhet med kortsiktig gevinst som mål til langsiktig, lønnsom utvikling. Her kan myndighetene bidra. Jeg har tidligere tatt til orde for en omvendt progressiv beskatning. Jo lenger kapitalen blir i et selskap, desto mildere blir beskatningen når gevinsten tas ut.

Les mer om: