ENERGI

Risiko for energimangel i Danmark – nå må offentlige bygg senke temperaturen

Danmark risikerer i verste fall å stå i en situasjon hvor det er klar mangel på energi, sier klimaminister Dan Jørgensen. Regjeringen innfører en rekke tiltak.

For å spare på energi vil den danske regjeringen at temperaturen i offentlige bygg skrus ned til 19 grader fra og med 1. oktober. Bildet viser Nyhavn i København.
For å spare på energi vil den danske regjeringen at temperaturen i offentlige bygg skrus ned til 19 grader fra og med 1. oktober. Bildet viser Nyhavn i København. Foto: Fredrik Hagen/NTB
8. sep. 2022 - 18:00

For å spare på energi vil regjeringen at temperaturen i offentlige bygg skrus nedkom det frem på en pressekonferanse om forsyningssikkerheten.

– Temperaturen inne må senkes til 19 grader, med mindre spesielle forhold gjør at temperaturen må være høyere, sier klimaminister Dan Jørgensen.

Sykehus, sykehjem og barnehager er unntatt, legger han til.

– Deretter må vi skru av all unødvendig utebelysning.

Milliardgaranti til energiselskaper

I tillegg skal danske energiselskaper få tilbud om en økonomisk garanti til en verdi av 100 milliarder danske kroner, det er omtrent 135 milliarder norske kroner.

– Den skal garantere stabiliteten i energimarkedet, sier næringsminister Simon Kollerup.

Hele Europa er preget av de høye energiprisene. Strømprisene påvirker også energiselskapene, som kan få utfordringer med å oppfylle sine kontrakter om kjøp og salg av strøm.

Fordi det kreves sikkerhet ved omsetning av energi, stilles det krav til strømselskapenes kontantbeholdning.

Avtalen innebærer derfor at selskapene skal kunne få statsgaranti på banklån dersom de trenger å hente inn store pengesummer her og nå.

Avtalen inspirert av Sverige

Lånerammen skal dekke 80 prosent av energiselskapenes nye utlån, mens långiveren skal dekke minimum 20 prosent.

Strømselskapene må betale for å bruke ordningen. Prisen settes etter slik banken vurderer risikoen på lånet. En del av beløpet vil gå til staten som betaling for risikoen garantien innebærer.

Ordningen ligner den som nylig ble innført i Sverige.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.