OLJE OG GASS

Risikerer stopp i teknologiutvikling

Anders J. Steensen
23. feb. 2009 - 07:40

STAVANGER: Dagens teknologi for olje og gassutvinning er basert på forskning og utvikling som startet for 20 – 25 år siden.

Da Demo2000 kom på banen under Bondevik 1-regjeringen, fikk leverandørene anledning til å få testet ut sine produkter i pilotinstallasjoner på felt fra velvillige operatører som Statoil, Hydro og Shell.

Løftet var 100 millioner kroner i året som primært skulle gå til pilottesting av utstyr.Helt nødvendig

– Uten dette hadde vi ikke klart å få realisert våre prosesskomponenter for undervannsproduksjon. Teknologi som i dag er helt nødvendig for å realisere økt utvinning fra undervannsfelt, sier Pål Helsing i Aker Solutions.

Også FMC Technologies på Kongsberg erfarer det samme.

– Vi hadde ikke kunnet utvikle vår undervannsteknologi uten at vi har et risikovillig oljeselskap som StatoilHydro og offentlige midler gjennom Demo 2000, sier Rune Fantoft.Mener det offentlige må inn

StatoilHydro er bekymret over at regjeringen ikke innser at behovet for offentlig bidrag er nødvendig.

– Vi øker presset på myndighetene gjennom at Morten Loktu nå har fått styreledervervet i OG21. Vi som oljeselskap er helt avhengig av at leverandørindustrien får tilskudd til å utvikle teknologi, samt at vi kan få testet dette ut på våre installasjoner, sier teknologidirektør Svenn Ferry Utengen til Teknisk Ukeblad.

– Vi var skikkelig skuffet når det nok en gang viste seg at regjeringen ikke bevilget mer penger til Petromaks og Demo2000, som er forskningsprogrammene som skal sikre at produksjonsmålene på sokkelen nås, sier bransjesjef Rolf Hestenes i Norsk Industri.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.