KRAFT

Risikerer ekstrempriser til 2015

LANG VENTETID: Det vil drøye til minst 2015 før beboerne i Midt-Norge slipper å frykte ekstreme strømpriser, ifølge Statnetts kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen.
LANG VENTETID: Det vil drøye til minst 2015 før beboerne i Midt-Norge slipper å frykte ekstreme strømpriser, ifølge Statnetts kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen. Bilde: Trond Isaksen/Statnett
Øyvind LieØyvind Lie
2. des. 2010 - 11:56

Da Statnett begynte prosessen for å bygge høyspentlinjen i 2005, hadde de et håp om å sette den i drift i 2011. Men i Statnetts nettutviklingsplan har tidspunktet har blitt utsatt hvert år siden 2007. Da skulle linjen være klar i “2011-2012”. Året etter var planen å få linjen klar “ca. 2012”. I 2009 ble årstallet 2013 brukt, mens det i årets nettutviklingsplan opereres med “2014-2015”. Nå viser det seg at selv dette anslaget er for optimistisk.

– Hvis alt går smertefritt fra nå, kan 2015 fortsatt holde. Hvis det må bygges sjøkabel på deler av strekningen, vil linjen i beste fall stå ferdig i 2016, men sannsynligvis enda senere, sier Statnetts kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen.

Les også:

Mange planendringer

Akselsen sier det er flere årsaker til utsettelsene.

– Det har vært mange planendringer for å tilpasse oss lokale ønsker og krav. I tillegg har vi måttet gjøre flere utredninger underveis. Til sammen har dette tatt mye tid.

– Er linjen nok til å forhindre ekstrempriser på strøm i Midt-Norge?

– Ja, det vil jeg nok si.

– Er det noen annen løsning som kan settes inn i tiden før 2015 for å hindre risiko for høye strømpriser i regionen?

– Nei, jeg kan ikke se hva det skulle være, sier Akselsen.

Les også: – Norge må eksportere kraft

NARR: - Det er et faktum at de mobile gasskraftverkene aldri vil bli satt i drift. Statnett har holdt oss for narr, mener fylkeordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik.
DYRE VINTRE: Risikoen for ekstreme kraftpriser vil vare i minst fem år til, ifølge Statnett. Men reservekraftverket på Tjeldbergodden kan ikke brukes for å få ned prisen, kun for å hindre svikt i forsyningen. Statnett

– Viktigste enkelttiltak

Statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp) i Olje- og energidepartementet (OED) viser imidlertid til en rekke enkelttiltak som kan bedre situasjonen i Midt-Norge.

Er OED enig i Statnetts vurdering av at det man risikerer ekstrempriser i Midt-Norge helt fram til linjen er på plass?

– Det er riktig at fremover vil det viktigste enkelttiltaket i regjeringens arbeid i Midt-Norge være å få på plass en ny overføringsforbindelse mellom Sogn og Møre. For å sikre en nødvendig fremdrift i saken har jeg varslet at departementet fatte vil delvedtak for to strekninger, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp) i OED.

Hun påpeker videre at overføringskapasiteten inn til Midt-Norge er bedret etter opprustningen av forbindelsen til Sverige mellom Nea-Järpströmmen.

– Det vil muliggjøre mer import i perioder der regionen trenger det, noe som også er positivt for prisutviklingen, sier Hjørnegård.

Dessuten er ny kraftproduksjon er satt i drift, i tillegg til at energiøkonomiserende tiltak og konsesjoner til ny kraftproduksjon også er iverksatt- og vil bli iverksatt fremover, påpeker hun videre.

Les også: Hydro og Elkem: Bidrar til lavere strømpris

Uberegnelig vannkraft

Statssekretæren påpeker imidlertid at den norske kraftforsyningen er basert på vannkraft.

– Siden nedbør og tilsig setter rammer for hvor stor vannkraftproduksjonen kan bli, vil dette også være viktig for prisutviklingen, sier hun, og minner om at tilsiget til vannmagasinene varierer fra år til år, og mellom de ulike regionene.

På samme måte kan temperaturforholdene variere fra landsdel til landsdel og påvirke forbruksutviklingen.

– Værets innvirkning på kraftforsyningen gjør at vi aldri kan utelukke at det kan oppstå store svingninger i kraftprisen fra år til år, også mellom ulike regioner i landet, sier Hjørnegård.

Hjørnegård ønsker ikke å garantere noen dato for når linjen på 420 kilovolt (kV) mellom Ørskog og Fardal vil være ferdigstilt.

Les også: Nok en strømrekord

Les også: Kobler ut elektrokjelene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.