KRAFT

Risikerer å stå på gangen

BINDENDE BESLUTNINGER: Det nye byrået for europeisk samarbeid mellom energiregulatorer, Acer, kan i enkelte tilfeller foreta bindende beslutninger om gassrør og kraftforbindelser mellom landene.
BINDENDE BESLUTNINGER: Det nye byrået for europeisk samarbeid mellom energiregulatorer, Acer, kan i enkelte tilfeller foreta bindende beslutninger om gassrør og kraftforbindelser mellom landene. Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind Lie
3. apr. 2011 - 11:56

I begynnelsen av mars åpnet det nye byrået for europeisk samarbeid mellom energiregulatorer, ACER, sitt kontor i Ljubljana i Slovenia.

Acer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) er en viktig del av EUs tredje energimarkedspakke, som blant annet har som mål å etablere felles europeiske markeder for kraft og gass.

Representanter fra alle de 27 EU-landene sitter i Acers styre.

Ingen avtale

NVE har det siste året hatt observatørstatus uten stemmerett i Acers forløper, Ergeg (European Regulators' Group for Electricity and Gas).

Men NVE har ingen avtale om å fortsette som observatør i Acer, og det er usikkert om NVE får være til stede under neste Acer-møte.

Norge skal nemlig forhandle med EU-kommisjonen om hvordan den tredje energimarkedspakken skal tas inn i EØS, og Norges forhold til Acer inngår i disse forhandlingene.

Hemmelig rapport

Acer skal blant annet bidra til harmonisering av regelverk for Europas energisystem, og kan i spesielle tilfeller foreta bindende beslutninger som øker tilgjengeligheten og driftssikkerheten for grenseoverskridende infrastruktur som kraftkabler og gassrør, ifølge NVE.

Justisdepartementet har foretatt en vurdering av hvordan et medlemskap i Acer harmonerer med den norske grunnloven. Den vurderingen har OED unntatt offentlighet, og OED ønsker ikke å kommentere hvorvidt den konkluderer med at de bindende beslutningene Acer kan fatte vil være problematiske for Norge å kunne godta.

FULLVERDIG MEDLEM: NVE må delta i Acer som fullverdig medlem, mener lederen i Bellona Europa i Brussel, Paal Frisvold.
FULLVERDIG MEDLEM: NVE må delta i Acer som fullverdig medlem, mener lederen i Bellona Europa i Brussel, Paal Frisvold.

– Drømmeverden

Leder for Bellona Europa i Brussel, Paal Frisvold, mener Norge må delta som fullverdig medlem i Acer, med stemmerett.

– Å slå seg til ro med observatørstatus for å slippe å avgi myndighet til EU, er å leve i en drømmeverden. Skal vi få et velfungerende marked, må vi være med å fatte beslutninger på europeisk nivå, sier Frisvold.

Han mener observatørstatusen gjør at NVE nærmest får rolle som gjest, uten mulighet til å delta i beslutningsprosessene.

OED ønsker ikke å kommentere det Frisvold sier.

– Viktig VIKTIG BYRÅ: Det er viktig for NVE å få være med i Acer, enten det er som observatør eller som fullverdig medlem med stemmerett, mener avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal i NVE.
– Viktig VIKTIG BYRÅ: Det er viktig for NVE å få være med i Acer, enten det er som observatør eller som fullverdig medlem med stemmerett, mener avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal i NVE.

– Viktig

Avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal i NVE mener Acer er viktig.

– Vi synes det er veldig viktig å være medlem i Acer på ett eller annet vis, enten som observatør eller som deltaker med stemmerett. Å ikke være med, ville være uheldig. Vår deltagelse er særlig viktig med tanke på regelverksutviklingen som vil foregå der, sier hun.

Det har ifølge Fossdal ikke vært noe stort problem at Norge har vært observatør uten stemmerett i forløperen til Acer, Ergeg.

– Det er veldig sjelden det er avstemninger. Vi har talerett, og de nordiske landene har mye å fare med i Europa når det gjelder energispørsmål. Vi har lenge hatt et deregulert kraftmarked som fungerer bra, og vi er opptatt av at gode nordiske løsningene implementeres i Europa. Vi føler at vi blir lyttet til, sier Fossdal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.