NYHETER_BYGG

Risikabel aerobic

18. mai 2001 - 09:30

Mange norske treningssentre kan være feildimensjonert i forhold til de dynamiske belastningene de blir utsatt for. Når hundrevis av mennesker gynger i takt til suggererende rytmer i aerobic-timene, kan bygningskonstruksjonene komme inn i egensvingninger som i værste fall gjør at deler av vegger og tak ramler ned.

Det holdt på å skje da Studentsamskipnaden i Oslo åpnet sitt nye treningssenter Domus Athletica i Oslo for to år siden. Driftansvarlig Frank Hansen forteller at de måtte holde stengt i over en måned etter at de oppdaget store egensvingniger i gulvet allerede ved halvfull treningssal.

– Vi fikk satt inn ekstra dragere i gulvet, og da løste vi problemet. Men det så skummelt ut da hele gulvet svaiet, forteller han.

Kan skje igjen

– Det har skjedd at bygningsdeler har falt ned, og det kan skje igjen, bekrefter sivilingeniør Morten Gjestvang hos byggkonsulenten Multiconsult AS. Sivilingeniør Eivind Tøraasen hos Reinertsen Engineering i Trondheim kan bekrefte: – Vi har hørt om det, men ikke vært direkte involvert selv, sier han.

I Østerbro i Danmark falt nylig over 80 kvadratmeter med gipsplater ned fra fire meters høyde i et treningssenter. Til alt hell var det bare to personer i rommet da det skjedde, men kort tid før var hele 300 mosjonister i gang med treningsøkta. Platene rev også med seg sprinkleranlegget, slik at vannet fosset, skriver det danske fagbladet Ingeniøren.

Gjestvang hos Multiconsult forteller at den nye Plan- og bygningsloven krever at konsulenter og arkitekter som jobber med treningsstudio skal ha spesiell godkjenning for å ivareta lyd- og vibrasjonsforhold.

– Men i dag kan man være godkjent og dyktig nok på akustisk demping, uten å ha tilstrekkelig kompetanse innen dynamisk belastning. Vi har faktisk vært tilkalt ved flere anledninger der byggherren oppdager at lokalene får store egensvingninger etter at de er tatt i bruk.

Ved ombygging

Det er først og fremst ved ombygginger og driftsendringer at problemet kan melde seg. Aerobic-bølgen i byene fører til at nye treningssentre spretter opp som paddehatter, ofte i gamle lager- og butikklokaler. Lokalene får en betydelig endring i bruk og dynamisk belastning, og konsulenter og arkitekter er ikke alltid klar over dette.

– Egentlig burde det være en spesiell kvalifikasjon for å bygge og godkjenne treningssentre, på lik linje med hva som er tilfelle med våtrom, mener Gjestvang. I dag er arkitekter og konsulenter veldig oppmerksom på statisk belastning, og han tror at oppmerksomheten rundt dynamisk belastning er økende. – Dette får forhåpentligvis sterkere fokus ved framtidige godkjenninger, håper han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.