PRODUKSJON

Ringerikes herre

Finn Halvorsen
14. okt. 2004 - 08:00

Det er ingen tvil om hvem som er sjefen hos Tronrud Engineering; det er Ola.

Ikke fordi han har er spesielt sjefete der han viser TUs utsendte omkring i lokalene på det han selv kaller bondelandet, et sted mellom Sundvollen og Hønefoss.

Den stillferdige, middelaldrende mannen gir heller inntrykk av trivsel, jovialitet og ikke minst kunnskap om de mange og teknisk avanserte utviklingsprosjektene.

Vi kan kanskje spore en antydning av eiermine. Egentlig ikke så rart. Ola eier nemlig 100 prosent av aksjene i Tronrud-konsernet, som også omfatter Ringerike Helikopter AS, Colormatic AS og Digital Weaving.

Gründer

Ola etablerte bedriften i 1977 som enmannsbedrift innen mekanisk konstruksjon. I 1984 flyttet han til nåværende lokaliteter og begynte å ansette folk. I dag har konsernet 70 ansatte og en årsomsetning på 80 millioner kroner.

Ola har gått med overskudd hvert eneste år siden starten. Slikt blir det penger av. Lokalene på Røyse vitner om en bedrift som ikke trenger å snu på skillingen, dog uten noen form for ekstravaganse.

Utviklingsavdelingen sitter i lyst og trivelig kontorlandskap med utsikt over Tyrifjorden. I etasjen under finner vi velutstyrte mekaniske fasiliteter.

Engasjert og selvlært

Det er en meget engasjert bedriftsleder som viser oss selskapets aktiviteter. Vi prøver å fritte ham ut om egen bakgrunn; utdanning og den slags. Det viser seg at Ola er en ekte autodidakt; ikke så mye som et fagbrev kan han skilte med.

Han leste alt han kom over med teknisk tilsnitt, likte å lage ting og lærte av andre. Men det var ikke alltid like lett å få tak i de bøkene han ville ha. - I dag er det mye lettere. Nå finner du det meste på internett, sier han.

Han er heller ikke så opptatt av sine medarbeideres formelle bakgrunn. - Det viktigste er at de kan jobbe i team og ta nye utfordringer. Og at de får utfordringer. Dyktige folk liker det.

Utfordringer er det nok av hos Tronrud Engineering. Selv om de har løst automatiseringsoppgaver for Scanwafer i Glomfjord og på Herøya, er ikke det nok for å få oppdraget ved deres eventuelle nye anlegg i Høyanger.

Den teknologiske utviklingen går videre. Det nytter heller ikke å vise til avanserte produksjonsautomater for Elko når de skal lage håndteringsutstyr for sterile kontrastvæskedispensere for Amersham. Utvikling av en maskin med tilhørende styresystem for grading av understellet på Ekornes' Stressless-stoler er igjen en helt annen sak.

Optimist

Når du lever av å lage produksjonsutstyr til hovedsakelig norske industribedrifter, er du avhengig av at det finnes produksjonsbedrifter i Norge. Utviklingen de senere år med til dels omfattende utflagging til lavkostland har vært et tankekors for Tronrud Engineering.

- Men vi er optimister. Ordreinngangen er økende. Vi tror bunnen er nådd og mener å se eksempler på at enkelte flytter produksjonen hjem igjen. Det er bra. Skal man selge melkemaskiner, er man avhengig av kyr.

Eget helikopter

Da vi tror vi har sett det hele, tar Ola oss med enda en etasje ned, uten at vi havner i kjelleren. Hele bygningskomplekset ligger nemlig i en skråning. I den store verkstedhallen blir vi møtt av tre helikoptere. Den midterste, sølvglinsende fuglen har den røde Tronrud-logoen på halepartiet, og vi aner hvor litt av overskuddet har havnet. De to andre er inne til service for eksterne kunder.

- Litt moro må man ha, innrømmer Ola, men bedyrer at helikopteret faktisk er nyttig og sparer bedriften for transportutgifter og tid til mange reisemål. Til Glomfjord, for eksempel, hvor Scanwafer lager silisiumskiver godt hjulpet av Tronrud-utviklet utstyr.

Og hvem er pilot? Ola, selvfølgelig! Vi blir med den største selvfølge invitert på sightseeing. Vi ser i et glimt for oss Ringerike i fugleperspektiv.

Hønefoss som vi bare har rullet gjennom på fire hjul, Steinsletta hvor Oslo-borgerne flagrer tusenlapper i fartskontroller på hastig vei til weekend på Geilo, Tyrifjorden i hele sin prakt og en grønn golfbane midt i det blå, kanskje Krokskogen i retning Oslo, eller endog restene etter Liv-bakken, hvor Hans Olav Sørensen fra Mebonden ble juniornorgesmester i hopp med armen i gips i 1960.

Vi takker pent nei, henviser til knappe deadlines og andre uvesentligheter, og sitter etterpå og sanner utsagnet om at det ikke er det man gjør, men det man ikke gjør man angrer på.

Eggemoen

Kanskje ble Ola litt skuffet over avslaget. Han ville sikkert også ha vist oss Eggemoen fra lufta, med blant annet det tidligere militærområdet Eggemoen leir med tilhørende flyplass. Store deler av dette området er nå i Tronrud Engineerings eie.

- Vi har store planer for området og vil på sikt plassere nåværende og fremtidig virksomhet der, sier Ola. Det foreligger godkjente reguleringsplaner for både Tronruds og Forsvarets eiendommer i området, herunder flyplassen hvor hundrevis av kilo tysk sprengstoff fra krigens dager nå er fjernet.

Området skal tilrettelegges for næringsvirksomhet med store krav til tilgjengelighet og mobilitet. De tar sikte på anlegg for trafikksikkerhetsopplæring og eventuelt aktivitetsanlegg for motorsport, luftsport og andre aktiviteter i en helhetlig ramme.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.