NETTARKIV

Ring til TV-en

10. apr. 2002 - 08:46

Likevel bør du vente med å skru ned antennen. Selv om teknologien virker, vil det ta tid før du kan se Dagsrevyen på denne måten.

- Opprinnelig tenkte utviklerne på overføring av TV-signaler da de laget ADSL-teknologien, men det var ikke så lett som man trodde den gangen, sier direktør for DSL-teknologi i Alcatel, Jay Fausch. Selve overføringen av video var enkelt, men programvare-infrastrukturen for distribusjon av video var ikke like enkel. Heldigvis for teknologien passet den perfekt som bredbåndtilknytning til internett og er i dag svært utbredt, spesielt i USA. Nå er også de første tilbyderne av TV dukket opp og kan tilby et vell av TV-kanaler på den samme teknologien. Alcaltel har svært høy markedsandel på denne teknologien.

Høy fart inn

ADSL står for asynkron digital abonnentlinje, og gjør at hastigheten mot deg er mye høyere enn hastigheten fra deg. Det passer godt både for internett og TV. Både de som surfer på nettet og de som ser på TV, har stort behov for inngående hastighet, men lite behov for hastighet ut.

I dag finnes ADSL-teknologi som gir en teoretisk bitrate på opptil 8 Mbit/sek, men som sjelden overstiger 6 Mbit/sek i praksis. En slik hastighet er nok til å overføre to samtidige TV-kanaler, men det kan øke med introduksjon av mpeg-4 kompresjon av signalene. I Norge tilbyr NextGenTel denne hastigheten, men den månedlige prisen gjør det neppe aktuelt å erstatte parabolantennen med oppringt TV ennå. Telenor tilbyr ikke mer enn 1 Mbit/sek.

Et selskap i USA kan allerede tilby 200 TV-kanaler inklusive en rekke filmkanaler over ADSL. Amerikanerne jobber også med å integrere telefoni og en rekke andre videotjenester. - Vi tar det jo nesten for gitt i dag at vi kan høre all verdens radiokanaler på nettet, så hvorfor skal ikke det samme skje med TV? spør Fausch.

Mange varianter

ADSL er bare en av flere teknologier i den såkalte xDSL-familien. SHDSL er en mindre utbredt synkron variant som har samme hastighet, på 2,3 Mbit/sek begge veier. Den egner seg først og fremst for brukere som trenger høy uthastighet.

Det jobbes også med en ny superrask variant som kalles VDSL. Denne varianten har en hastighet hvor summen av bitraten inn og ut er på hele 60 Mbit/sek. Hvor mye som skal settes av til inn eller ut, kan konfigureres.

Dessverre er avstanden fra telefonsentralen en begrensende faktor for hastigheten og til slutt muligheten til å tilby DSL-forbindelse i det hele tatt. Mange håpefulle nordmenn har allerede skuffet måtte konstantere at de bor for langt unna et slikt knutepunkt. ADSL-teknologien klarer ikke å opprettholde den maksimale hastigheten mer enn til rundt tre kilometer, mens VDSL er begrenset til noe over 300 meter.

Hvis det er for langt til sentralen, og det er nok abonnentgrunnlag, er det mulig å bruke lokale hjelpesentraler mye nærmere kundene i form av små bokser og forbinde disse med sentralen via fiber, sier Fausch. Det finnes allerede en rekke slike som kan bygges ut med ADSL-teknologi.

Fausch er ikke bekymret for kapasiteten i stamnettet. Ny og bedre laserteknologi gjør at det er mulig å oppgradere dagens fiberkabler betydelig uten å trekke nye, omtrent på samme måte som ADSL får mye mer ut av den gamle telefonledningen.

Mer om to år

Selv om ADSL er nytt for de fleste av oss, begynner standarden å trekke på årene. Ifølge Fausch jobber organisasjonen ITU med å oppgradere standarden som vil gi en økning på mellom 30 og 50 prosent i forhold til i dag, eller opptil 12 Mbit/sek. En slik økning og bedre kompresjon vil kunne gi seks samtidige TV-kanaler over en ADSL-forbindelse.

I Norge har NextGenTel for alvor begynt å interessere seg for TV over ADSL. De samarbeider med Microsoft om deres kommende Media Player versjon 9, som også går under kodenavnet Corona. Den skal etter ryktene å dømme være svært effektiv til å komprimere video, langt bedre enn dagens MPEG-2, som brukes i digitalt fjernsyn og i DVD.

Selskapet jobber også med å tilby IP-telefoni over ADSL, og det må vel kunne kalles å slutte ringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.