Riksrevisjonen: Planlegging av veier i Norge tar like lang tid som før

Det tar fortsatt lang tid å planlegge veier og samferdselsprosjektet. Riksrevisjonen påpeker at tiden langt fra er halvert, slik regjeringen en gang planla.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen legger fram stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan for 2018–2029 i 2017. Nikolai Astrup (H) til venstre. Målet var i 2013 å halvere den anslåtte planleggingstiden på ti år da Nasjonal transportplan (NTP) 2014–2023 ble lagt fram. I 2017 var dette målet justert til: Å effektivisere planprosessene og å redusere planleggingstiden.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen legger fram stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan for 2018–2029 i 2017. Nikolai Astrup (H) til venstre. Målet var i 2013 å halvere den anslåtte planleggingstiden på ti år da Nasjonal transportplan (NTP) 2014–2023 ble lagt fram. I 2017 var dette målet justert til: Å effektivisere planprosessene og å redusere planleggingstiden. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
NTB
25. okt. 2018 - 14:37

Riksrevisjonen beskriver hvordan krav til utredning og medvirkningsrett for berørte parter bidrar til at det tar lang tid når samferdselsprosjekter skal planlegges her i landet.

Konklusjonen er at det med dagens virkemidler og plansystem er lite trolig at planleggingstiden kan bli vesentlig redusert.

– Det er derfor en konflikt mellom målet om raske planprosesser og målet om å gjennomføre planprosesser i henhold til krav og intensjoner i regelverket, sier Per-Kristian Foss.

Han foreslår at å sette frister for når enkelte prosjekter skal være ferdig planlagt, også bør vurderes.

I tillegg foreslår Foss at Samferdselsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet ser på mulighetene for å forenkle plansystemet, sørge for bedre sammenheng mellom planprosessen og prioritering i nasjonal transportplan og budsjettproposisjonene.

LES OGSÅ: Jon Georg Dale vil opp med farten og skjerpe inn skilting forbi anleggsplasser

LES OGSÅ: 2018 ser ut til å bli det nest beste asfalt-året noensinne

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.