ARBEIDSLIV

Riket 175 år

31. aug. 2001 - 12:31

Rikshospitalet ble etablert på en tid da Norge på langt nær kunne forestille seg oljemilliarder, høyteknologi, Viagra eller vellykkede hjertetransplantasjoner. Jubileumsmåneden oktober markerer 175 års historie.

Behov for leger

Etter Norges nyvundne selvstendighet i 1814 var det stort behov for leger. En sunnhetskommisjon foreslo at det ble opprettet et hospital for pasientbehandling og utdanning av leger.

Den offisielle åpning av Rikshospitalet fant sted 16. oktober 1826. Da ble det gamle Militærhospitalet tatt i bruk – en toetasjes tømmerbygning i to fløyer med smårutete vinduer, oppført på en høy grunnmur. Det første året behandlet 100 ansatte vel 800 pasienter.

Stortinget bevilget

I 1862 bevilget Stortinget midler til anskaffelse av 40 mål tomt mellom Nordahl Brunsgate, Pilestredet og Langes gate. Her skulle Rikshospitalet få sine nye lokaler.

Fire år senere ble de første bevilgninger vedtatt, men det tok 17 år før Rikshospitalet kunne ta sine nye bygninger i bruk med den adressen Rikshospitalet nylig har forlatt, nemlig Pilestredet 30. Det skjedde 1. juli 1883.

175 år etter åpningen har Rikshospitalet flyttet tre ganger, har 4500 ansatte og behandler årlig 200.000 pasienter.

Høyt spesialisert

Rikshospitalet er i dag Norges mest høyspesialiserte sykehus. Hospitalets hovedoppgaver er å drive avansert pasientbehandling, forskning og undervisning og rådgivning på høyt internasjonalt nivå. I fjor fikk 169 000 pasienter behandling på Rikshospitalet.

Jubileumsuken går av stabelen 15.–21. oktober med blant annet en rekke populærvitenskapelige foredrag.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.