ROMFART

Rik dame i rommet

SOJUS: Den russiske Sojus TMA har lenge hatt ansvaret for å forsyne romstasjonen ISS med mannskap. Dens kommende ferd er utsatt til 18.9. pga. amerikanernes trøbbel og værutsettelser for romfergen Atlantis. I Sojus TMA-9 skal verdens første kvinnelige romturist opp.
SOJUS: Den russiske Sojus TMA har lenge hatt ansvaret for å forsyne romstasjonen ISS med mannskap. Dens kommende ferd er utsatt til 18.9. pga. amerikanernes trøbbel og værutsettelser for romfergen Atlantis. I Sojus TMA-9 skal verdens første kvinnelige romturist opp. Bilde: ISS
Stein Bekkevold
4. sep. 2006 - 10:22

Nedtellingen for Atlantis starter etter planen i dag, med oppskyting onsdag. Russserne har satt sin oppskytingsdato for Sojus TMA-9 til 18. september.

Ifølge de russiske romfartsmyndighetenes talsmann Igor Panarin er hovedårsaken til deres forskyving av planer den utsatte oppskytingen av romfergen Atlantis.

Rik romturist

Med på ferden har russerne en amerikansk romturist, den iranskfødt forretningskvinnen Anoushe Ansari.

Hun sies å ha betalt 20 millioner USD for turen, som helt sikkert er verd pengene. Ansari startet i sin tid Telecom Technologies i Texas sammen med sin mann.

I kapselen sammen med henne reiser russernes kosmonaut Mikhail Tyurin og den spanskfødte US-astronaut Miguel Lopez-Alegria.

10-dagers chartertur

Ansari skal være i rommet i ti dager før hun reiser ned igjen, da sammen med ISS’ nåværende bestning, som er russiske Pavel Vinogradov og amerikanske Jeff Williams. De har bodd på ISS siden 1. april i år.

Helt siden romfergen Columbia brant opp i 2003, har russerne hatt eneansvaret for å forsyne ISS med mannskap via Sojus og gods via Progress-skipet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.