KRAFT

Riis-Johansen: – Strømnettet i nord er for dårlig

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener kraftnettet i nord er for dårlig.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener kraftnettet i nord er for dårlig. Bilde: Scanpix
17. feb. 2011 - 15:07

– Statnett må redusere belastningen i nettet i Nord-Norge for å unngå mer omfattende feil, opplyste kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen før utkoblingen onsdag morgen.

I en situasjonsrapport til de lokale energiselskapene i Nord-Norge og til myndighetene opplyste Statnett torsdag ettermiddag at man håper på å unngå ytterligere utkoblinger. Statnett utelukker imidlertid ikke at det må iverksettes flere strømutkoblinger.

Ledningsbrudd

Årsaken til den planlagte utkoblingen som fant sted tidligere torsdag morgen er at det onsdag formiddag oppsto brudd på en 420-kilovoltledning noen kilometer sør for Bjerkvik, mellom Ofoten og Kvandal.

I området der strømbruddet oppsto, var det torsdag 14 kuldegrader, vind og vanskelige føreforhold.

Ustabilt vær og komplisert arbeid med å få linjen på plass gjør at Statnett regner med at linjen må være ute av drift i flere dager.

Kulden gjør at strømforbruket er svært høyt, noe som gjør at det er lite ledig kapasitet i nettet og i kraftverkene i landsdelen. I mellomtiden oppfordres folk til å spare strøm, særlig i timene mellom klokken 7 og 10 om morgenen og mellom klokken 15 og 18 om ettermiddagen.

Kan ta tid

– Det kan ta tid å utbedre feilen. Energisituasjonen er anstrengt. Vi oppfordrer derfor folk i området til å bruke mindre strøm. Sonevise utkoblinger er noe vi vurderer for å opprettholde kapasitet. Det er ikke nok strøm i nettet til å forsyne både industri og husstander, sa kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett til NTB onsdag.

Statoils gasskraftverk på Melkøya begynte onsdag kveld å levere kraft for å sikre strømforsyningen i Finnmark. Leveransen ble økt fra 20 megawatt onsdag kveld til 30 megawatt torsdag morgen. Det tilsvarer 15 prosent av den totale kapasiteten for å sikre strøm i Finnmark.

– Dårlig nett

Smelteverket i Finnfjord måtte delvis stenge sin produksjon som følge av strømbruddet onsdag.

– At Finnfjord kunne ta ned sin produksjon og sitt forbruk, og at Statoil kunne mate strøm inn på nettet, var helt avgjørende for å håndtere strømproduksjonen. Dette var viktige bidrag, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til NTB.

Han er bekymret for strømsituasjonen i Nord-Norge, i tillegg til Midt-Norge, Bergen-området og delvis også Stavanger-regionen.

– Vi har for dårlig nett i Nord-Norge, slik som det dessverre er også andre steder i landet. Det går stort sett bra, men vi ser at konsekvensene blir store når uforutsette hendelser som dette finner sted. Det er viktig å få på plass en ny 420-kilovoltledning fra sør til nord i dette området. Det er nødvendig for å få permanent god strømforsyning i regionen, sier Riis-Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.