– Riis-Johansen går etter eget ønske

– Riis-Johansen går etter eget ønske
OFFENTLIGGJORT: Ola Borten Moe tar over for Terje Riis-Johansen som ny olje- og energiminister. Statsminister Jens Stoltenberg og Ola Borten Moe møter pressen etter statsråd på slottet i Oslo i dag. Bilde: Scanpix

– Det har vært klart en stund. Både han og jeg har vært enige om dette. Terje Riis-Johansen går av etter eget ønske, sier Stoltenberg.

Terje Riis-Johansen går av

Vannkrafteierskap viktigst

Statsministeren sier også at Riis-Johansen selv ønsket å avslutte Mongstad-saken og mastesaken.

– Det var et ønske fra hans side at han kunne gå av etter at disse vanskelige sakene var avsluttet, sa Stoltenberg etter statsråd på Slottet fredag, hvor han også roste Riis-Johansen:

– Han har satt spor etter seg og han har håndtert mange store og viktige saker, sa Stoltenberg om den avgåtte Sp-statsråden.

Stoltenberg mener at Riis-Johansens viktigste sak var å sikre det nasjonale eierskapet til vannkraftressursene. Han pekte også på grønne sertifikater, Hardanger-saken og Mongstad som «eksempler på mange saker han har håndtert».

Norges nye olje- og energiminister: Lofot-olje, gasskraft og monstermaster

– Borten Moe dyktig på energi

– Riis-Johansen har ønsket seg tilbake til Telemark, og både han og jeg har vært opptatt av at disse sakene skulle være løst før han gikk av og kunngjorde sitt kandidatur som fylkesordfører, la Stoltenberg til før han ønsket Ola Borten Moe velkommen som statsråd.

– Jeg kjenner ham som en veldig dyktig, målbevisst og kunnskapsrik politiker – og erfaren tross sin forholdsvis unge alder. Han har sittet på Stortinget for Sør-Trøndelag og vært aktiv i lokal og rikspolitikken.

Stoltenberg sa videre at Borten Moe har markert seg som en dyktig energipolitiker.

– Nå skal han ta fatt på store og viktige oppgaver i et departement jeg selv kjenner fra før.

OLF: – Han får mye å ta tak i

Tar over med ydmykhet

– Jeg tar over med stor spenning og ydmykhet. Jeg gleder meg til dette, sier den nye olje- og energiministeren Ola Borten Moe.

– Jeg vil fortsette den jobben som er utført i fem og et halvt år med Senterpartiet i regjering, sa Borten Moe.

Den nye statsråden ville ikke kommentere hvordan han ville ha håndtert mastesaken i Hardanger eller Mongstad-saken, men svarte på spørsmål om dette at han vil forholde seg til de beslutningene regjeringen har fattet.

– Det er også andre kraftlinjer som skal bygges i fremtida, og som jeg vil ha ansvar for, sa han.

Bellona-jubel over Riis-Johansens avgang

Frp: – Oppløftende at Riis-Johansen går av