NATURVITENSKAP

Revolusjonerer batteriteknologi

Finn Halvorsen
27. sep. 2005 - 11:03

ReVolt har lansert en ny løsning som skal gi ladbare batterier med fire ganger større energitetthet enn dagens lithium-ion batterier.

De fleste av oss er blitt mer eller mindre avhengige av mobiltelefoner, digitalkameraer og bærbare pc-er.

Batterienes energitetthet er en kritisk faktor. Derfor forskes det i laboratorier verden over på ulike løsninger for å øke batterikapasiteten.

Det lille norske selskapet ReVolt AS har kommet opp med en løsning som gjør sink-luft batterier ladbare. De er langt billigere å produsere enn lithium-ion batterier og ingen miljøskadelige materialer benyttes.



Kommersielt først om 2-3 år

– Vi tror vår teknologi kan bety et paradigmeskifte for batteriindustrien, sier Trygve Burchardt, oppfinner og mannen bak selskapet som har sitt utspring i Sintef-miljøet i Trondheim.

ReVolt vil i første omgang konsentrere seg om forbrukerelektronikkmarkedet generelt og mobiltelefoner spesielt. Dette markedet er enormt. Allerede i år produseres det 1,2 milliarder batterier for slike formål, og antallet vil øke betydelig i kommende år.

– Våre fremstøt overfor ledende mobiltelefonprodusenter har så langt vært vellykket. Det er bare opp til oss å få frem ferdige produkter, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i ReVolt.

Selskapet har prototyper klare som skal gjennomgå omfattende tester de neste tre til seks månedene. Masseproduksjon vil neppe starte før om to til tre år.

ReVolt-teknologien kan også brukes til andre formål, som for eksempel i transportsektoren. Lav ytelse og høy vekt på batteriene er kanskje den viktigste grunnen til at el-biler hittil ikke har fått noen utbredelse av betydning. Med fire ganger så lang rekkevidde, kan situasjonen bli en helt annen.



Investorer i kø

Selv om produktene ikke er markedsklare, trenger ikke selskapet bekymre seg i nevneverdig grad om finansiering av den videre utviklingen. I startfasen var Sintef en viktig finansiell bidragsyter. I sommer stablet selskapet ytterligere syv millioner euro på bena gjennom avtaler med kjente investeringsselskaper som Northzone Ventures, Softinnova Partners, Techno Venture Management og Viking Ventures.

Det er med andre ord mange som har tro på ReVolt og deres teknologi. Juryen for DnB Nors innovasjonspris føyer seg inn i rekken. ReVolt strakk det lengste strået blant ti finalister og stakk av med førsteprisen på 250.000 kroner i forrige uke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.