PRODUKSJON

Revolusjon i fisk

29. mars 2001 - 07:30

– Manuelle operasjoner må automatiseres dersom foredlingsindustrien skal overleve i høykostlandet Norge, hevder forskningskoordinator Freddy Sørensen i Fiskerinæringens landsforening (FNL).

– Nærhet til fiskeressursene er ikke lenger et konkurransefortinn. Moderne fryseteknikker gjør at fisken kan foredles hvor som helst i verden. Det koster en krone å frakte en kilo fisk til Kina. Der koster arbeidskraften syv kroner dagen, mot 120–130 kroner timen i Norge, sier Sørensen.

Helautomatisert

Sintef Fiskeri og havbruk i Trondheim har inngått en samarbeidsavtale med den tyske teknologikjempen Baader, verdens største leverandør av prosessmaskiner til fiskeindustrien, om å utvikle morgendagens prosesslinje.

– Målet er å utvikle en optimal integrert prosesslinje der sensor- og måleteknikk erstatter menneskelig arbeidskraft, forteller seniorforsker Ulf Erikson i faggruppen foredling, Sintef Fiskeri og havbruk.

I dag finnes ikke enhetlige prosesslinjer på markedet. Bedriftene kjøper gjerne noe herfra og noe derfra, og setter det sammen selv, skreddersydd til sin virksomhet. Morgendagens helautomatiske prosessanlegg vil følge fisken fra den kommer sprell levende eller frossen til land, og til den pakkes rund eller foredlet og fraktes ut til markedet – i størst mulig grad uten hjelp fra menneskehender.

Les mer om saken i TU nr 13, som kommer på nett og papir seinere i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.