ENERGI

Reuters: ExxonMobil vil ut av Nordsjøen

Etter 50 års virksomhet.

ExxonMobil planlegger å selge seg ut av britisk sokkel. Selskapet har allerede kunngjort planer om å selge sine norske andeler.
ExxonMobil planlegger å selge seg ut av britisk sokkel. Selskapet har allerede kunngjort planer om å selge sine norske andeler. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix
14. aug. 2019 - 07:43

ExxonMobil vil selge sine eiendeler på britisk sokkel i Nordsjøen, ifølge Reuters. Dermed kan selskapet være på vei bort fra Nordsjøen etter 50 års virksomhet.

ExxonMobil er verdens største uavhengige energiselskap og har de siste ukene konferert med flere operatører i Nordsjøen for å lodde interessen for sine verdier, opplyser ikke navngitte kilder til nyhetsbyrået Reuters.

I slutten av juni ble ansatte i ExxonMobil Norge informert om at selskapet har startet arbeidet med å selge sine eierandeler på norsk sokkel.

Via lysstråler, optisk kommunikasjon, mellom dronen og ladeplaten kan også data sendes og mottas under vann.
Les også

Drone-vaktmesteren satte verdensrekord: Seks måneder på 300 meters havdyp

Eierandeler i 40 felt

ExxonMobil, som har hovedkvarter i byen Irving i Texas, opererer i britisk sektor i samarbeid med Royal Dutch Shell. ExxonMobil har eierandeler i rundt 40 olje- og gassfelt. 

Mulige kjøpere kan være store, privatfinansierte Nordsjø-produsenter som Chrysaor eller Neptune. Dette er selskaper som i senere år har kjøpt opp andeler av veteranprodusenter i Nordsjøen.

Det anses være vanskelig å fastsette verdien på Exxons andeler i Nordsjøen ettersom mange felt og mye infrastruktur er ved slutten av sine livsløp og står foran demontering og eventuell fornyelse. Dette er en kostbar prosess som kan forsinke inntekter med mange år.

Skiferolje

Exxon selger seg ut for å satse på skiferolje i USA og nye prosjekter i andre deler av verden, som Guyana, Papua Ny-Guinea, Brasil og Mosambik.

ExxonMobil solgte tilbake i 2017 sine egenopererte felt på norsk sokkel. Nå ønsker selskapet å selge resten av sin virksomhet i Norge.

Ifølge Dagens Næringsliv kan selskapets eierandeler på norsk sokkel være verdt opptil 34 milliarder kroner. Dersom det ender med et salg, vil det kunne skje før nyttår med eventuell overdragelse innen andre kvartal neste år.

ExxonMobil fikk utdelt den aller første lisensen på norsk sokkel og har i dag eierinteresser i 20 produserende felt på norsk kontinentalsokkel.

Nikolai Astrup (H) ber regjeringen prioritere å ta EUs Net Zero Industry Act inn i EØS-avtalen. Hvis ikke frykter han norsk leverandørindustri vil tape stort.
Les også

Norge kan bli holdt utenfor når EU skal bygge opp fornybare verdikjeder: – Bekymret

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.