FORUM

Rettferdig hoppskilengde

Formelen BMI (Body Mass Indeks = vekt (kg) dividert med høyde (m) x høyde (m)) er en målestokk for fysisk tilstand som trolig med fordel kan brukes i hoppsporten. En sunn relasjon mellom vekt og høyde angis å være til stede når BMI ligger i området 20 til 25. Men de skihopperne som kan framvise best resultater, har nok en BMI som er vesentlig lavere enn 20.

Til gjengjeld ligger nok muskuløse sprintere høyere enn 25 på samme skala. I hesteveddeløp må lette ryttere legge bly i salen slik at hester ikke skal ha fordel av å bære lav last.

Jeg vil ikke stille meg som talsmann for en tilsvarende prosedyre i hoppsporten, ei heller at kraftige sprintere skal starte med tillegg i lengde slik man gjør i travsport. Men jeg mener samtidig at man bør søke nøytrale kriterier som yter hoppere med ulik fysikk rettferdighet i relasjon til kroppens aerodynamiske bæreevne.

Professor Helge Nørstrud ved NTNU har gjennomført studier av hoppstil og aerodynamikk som han har presentert for FIS. De endret etter hans foredrag beregningsformelen for tillatt skilengde fra høyde + 80 cm til 1,46 x høyde.

Denne omleggingen yter verken Nørstruds arbeid eller mer atletisk bygde hoppere rettferdighet. Omleggingen ga lange hoppere marginalt lengre ski mens kortvokste hoppere, både jenter og korte hoppere tapte litt på omleggingen. Dessverre et dårlig trekk i den kampen jentene nå fører. Men Nørstruds formel (skilengde = 0,9 x høyde + 1,5 x vekt) bør være mer rettferdig i forhold til fysikk. Dette kan blir en enda tøffere utfordring for jentehopperne, men samtidig yte atletiske hoppere mer rettferdighet. Enkle beregninger basert på professor Nørstruds formel og BMI underbygger og illustrerer denne påstand. Se diagram. Er dette veien man bør gå?

Et like viktig bidrag for oppnå et sunnere og mer rettferdig konkurransemiljø kan være å kreve at hopperne stiller i tettsittende trikot. Da ville hopplengden avspeile hvor dyktige de enkelte hoppere er til å finne den optimale aerodynamiske svevstilling. Er ikke det et hovedpoeng som hoppsporten burde ha som mål? Nå drar enkelte hoppere skidressen godt ned over baken før de entrer bommen. Slike ting bør et sunt idrettsmiljø være tjent med at blir borte.

Arne Olav Egner

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.