19. apr. 2001 - 17:24

– Vi skal levere utstyr til Ikeas nye CDC (Customer Distribution Center) lagersentraler. Disse er bygget spesielt for direkte distribusjon til kunde. De første anleggene bygges i Sverige, så følger Tyskland. I tillegg leveres utstyr til det første DC (Distribution Center) som skal forsyne varehusene i Sverige og Norden. Dessuten Swisslog programvare for WMS (Warehouse Management System) bli standard Ikea-verktøy for håndtering av CDC i fremtiden.

Endringer kommer av at kunder i økende grad vil ha møbler og varer kjørt hjem, raskere enn tidligere. Distribusjonssentrene er et ledd i Ikeas satsing på kundestyrt vareuttak. Det første anlegget – utenfor Jönköping i Sverige – vil stå klart samtidig som det nye vareutvalget for 2002 presenteres. Kapasiteten er 190.000 leverte enheter pr. dag. Det tyske anlegget bygges i Dortmund.

– Vi har hatt et nært samarbeid med Swisslog over flere år, men før har det vært konsentrert om Sverige. At leverandøren er global, var avgjørende for samarbeidet, sier Lars Nygren, ansvarlig for Ikeas lagerkonsept.

Ikea er avhengige av rask vareflyt. WMS-systemet omdisponerer posisjonene på lageret ettersom kundenes etterspørsel etter forskjellige produkter endres. Dette vil gi kostnadsbesparelser. Helautomatikken gjelder fra innlegging og til varene ligger seg i plukkvennlig posisjon for operatørene. Utstyret i det automatiske lageret består blant annet av automatkraner og banesystem.

Dynamiske plukk-lokasjoner er ett av nøkkelbegrepene i CDC, sier Peter Mellander, prosjektleder i Swisslog. – Poenget blir én og samme plukk-lokasjon til flere ulike artikler. Systemet blir mer effektivt i takt med at lageret tilpasser seg kundenes kjøpemønster. Ytterligere innsparing ligger i at de nå kan vente med å bryte de store transportpakningene. Dette gjør det mulig å holde automatisk virksomhet i gang døgnet rundt, altså når kundene bestiller.

I det første svenske DC-anlegget utenfor Jönköping er det 58.000 palleplasser. De kan kjøre 500 paller i timen. I CDC vil det bli 51.000 palleplasser og 14.000 bokslokasjoner. (kd)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.