Rett på Ethernet

Fjordkjøkken drar industrielt Ethernet helt ut til feltutstyret.

Rett på Ethernet
Teknisk leder sjef Svein Jarle Vigre flankerer noen av autoklavene, som alle styres av samme type PLS og operatørpaneler, og ikke minst samme nettverk; Ethernet/ip (industrial protocol).

Fjordkjøkken

 • Produserer all ferdigmat for Fjordland
 • Har nærmere 70 retter på menyen
 • Etablert i 1997
 • Omsetter for 320 millioner årlig
 • Deler på overskuddsenergi, leverer blant annet damp i rør til et idrettsanlegg fire km unna og får kaldvann tilbake.

Standardisert automatisering

 • Har standardisert på Allen-Bradley PLS-er, Siemens operatørpaneler, Wonderware Intouch Scada og Ethernet/ip for nettverkskommunikasjon
 • Sentralt styringssystem dekker både produksjonen og infrastruktur som ventilasjon, damp, vann og elektrisitet.
 • Trekker industrielt Ethernet (Ethernet/ip) helt ut til nytt feltutstyr som mengdemålere og vekter, og ventiler kan være nestemann ut.

Ethernet/IP (industrial protocol)

 • Industrielt Ethernet som i stor grad kan benytte standard Ethernet-utstyr og verktøy
 • Et stort antall leverandører støtter standarden, også feltutstyr som prosessinstrumenter, vekter, vision system og ventiler.
 • Har sammen med Modbus TCP og Profinet størst global utbredelse.
 • Administreres av ODVA (odva.org)

Nærbø, Varhaug: Selskapet, som trolig er bedre kjent som produsenten av Fjordlands rett-på-bordet-retter, er trolig landets første produksjonsbedrift som kopler prosessinstrumenter og vekter rett på industrielt Ethernet.

 

Fra øyer til sentralisering

 

Jærbedriftens automatiseringsgrad har steget i takt med produksjonsveksten.

- Automatiseringen har skutt fart siden 2006, forteller teknisk sjef Svein Jarle Vigre.

- Framt til da levde maskiner, hjelpesystemer og infrastruktur sine egne liv, som separate øyer.

 

Stor Ethernet-fristelse

 

Selv om selskapet den gang ble frarådet å satse industrielt Ethernet for integrasjon av teknisk utstyr, tok Vigre og kollegaer skjeen i egen hånd.

- Vi fikk velmenende råd om å satse på konvensjonelle kommunikasjonsløsninger som Profibus eller Devicenet. Men jeg synes Ethernet/ip (industrial protocol, journ. anm.) virket genialt, derfor gikk vi for det, smiler Vigre.

- At vi har gått i taket på ip-adresser har vi løst ved å benytte switcher, og endre nettmaske fra 255.255.255.0 til 255.255.0.0.

 

Og i dag er det industrielt Ethernet rund baut.

- Ethernet/ip går gjennom hele prosessen, og dekker alt av maskiner og utstyr, også frekvensomformere og servodrifter, forteller Vigre.

- For desto mer vi kopler til nettet, desto bedre. Det gir oss tilgang til detaljert informasjon fra hvor som helst om tilnærmet hva som helst, sier han fornøyd.

 

Feltutstyr rett på nett

 

Og mer kommer. De siste skuddene på stammen er prosessinstrumenter og vekter.

- Vi installerer et par Endress+Hauser elektromagnetiske mengdemålere og en vekt fra Mettler Toledo Garvens, som koples direkte til Ethernet/ip, forklarer Vigre.

- I tillegg vurderer vi det samme grensesnittet på nye ventiler som skal kjøpes.

 

Standardisering på teknisk utstyr har generelt en høy stjerne hos Fjordkjøkken. Men i motsetning til mange produksjonsbedrifter legger de absolutt ikke alle eggene i samme kurven.

- Vi har valgt Allen-Bradley PLS-er for maskinstyring, Siemens operatørpaneler på maskinene og Wonderware Intouch Scada i kontrollrommet.

- Felles operatørpaneler har vært viktig for at operatørene skal kjenne seg igjen selv om de betjener helt ulike typer maskiner, understreker den tekniske sjefen.

 

Fjordkjøkken kjører industrielt Ethernet (Ethernet/ip) rett i sine nye mengdemålere.
Fjordkjøkken kjører industrielt Ethernet (Ethernet/ip) rett i sine nye mengdemålere (Ill. Endress+Hauser). Endress+Hauser
 

 

Integrert produksjon og infrastruktur

 

Selv har han og kollegaer i teknisk avdeling tilgang til hele utstyrsparken fra Scada-systemet, som de har døpt SD, etter sentral driftskontroll. Uttrykket benyttes primært i byggautomatiseringssammenheng, men så har også Fjordkjøkken koplet store deler av hjelpesystemene til det samme systemet.

- I tillegg til full informasjon om situasjonen i produksjonen styrer vi for eksempel ventilasjonsanlegg og måler forbruk av vann, damp og elektrisitet fordelt på ulike maskiner og utstyr, sier Vigre.

- Totalt har vi rundt 10 000 signaler tilkoplet SD-anlegget.

 

Han forteller at nytteeffekten er stor.

- SD-en gir oss et kjapt overblikk over teknisk status, og unike feilsøkingsmuligheter, forklarer Vigre.

- Dessuten logger vi masse informasjon fra produksjonen og i infrastrukturen. Tidligere ble for eksempel data fra autoklavene, som steriliserer produktene, logget på papir. Nå gjør vi all trending elektronisk.

 

Full innsikt i energiforbruket

 

Da det store integrasjonsprosjektet startet for et halvt dusin år siden, kom også energioppfølging skikkelig på banen.

- En enøk-rådgiver hjalp oss i gang, og nå er alt løftet over i SD-anlegget, hvor vi har detaljert informasjon og kurver om energiforbruket, sier Vigre.

- Vi ser for eksempel på forbruket til tunge kjølemaskiner, og analyserer hvordan vi kan redusere det.

- Dessuten korrelerer vi energiforbruk i forhold til produksjonsvolumet, noe som også hjelper oss å finjustere utstyr i produksjonen eller hjelpesystemene.

 

Betaler produksjonsveksten

 

Fabrikksjef Jarle Vidvei supplerer kollegaen med et kraftig, økonomisk budskap.

- Vi applauderer SD-anlegget. Driftskostnadene våre har ikke økt, til tross for vesentlig økning i produksjonen på grunn av stadig høyere automatiseringsgrad, forteller Vidvei fornøyd.

- Konkurransen hardner til, derfor blir automatisering stadig viktigere. Det gjelder generelt og kan være et viktig verktøy for å kjøre mindre serier.