INDUSTRI

Resultatløs leting etter savnet Hercules

Letingen etter det savnede Hercules-flyet med fem norske offiserer om bord er resultatløs fredag morgen.

To norske Sea King redningshelikoptre på flyplassen i Kiruna torsdag kveld. Maskinene deltok i letingen etter et savnet norsk Hercules-fly som ble borte på tur mellom Evenes og Kiruna torsdag ettermiddag.
To norske Sea King redningshelikoptre på flyplassen i Kiruna torsdag kveld. Maskinene deltok i letingen etter et savnet norsk Hercules-fly som ble borte på tur mellom Evenes og Kiruna torsdag ettermiddag. Bilde: Scanpix
16. mars 2012 - 07:36

Letingen konsentreres fredag om et område på 5 ganger 2 kilometer rundt 2.111 høye Kebnekaise, inkludert fjellets nord- og sørtopp.

Dårlig vær

Værmeldingen ser imidlertid dårlig ut, så om dette lykkes, gjenstår å se.

– Tåke og dårlig vær har gjort helikopterleting fra lufta mer eller mindre umulig i natt. Også bakkeinnsatsen har vært begrenset, men når det blir lyst, håper vi å få satt inn tre helikoptre i arbeidet, sier vakthavende redningsleder Bengt-Olov Hammarlöf ved Sjö- och flygräddningscentralen til NTB.

Leteområdet er ikke så stort, så om helikoptrene kommer i luften, har Hammarlöf godt håp om å finne flyet.

– Ut fra siste radarposisjon og høydeforhold beregner vi leteområdet til å være rundt 6 ganger 3 kilometer, opplyser han.

– Men været er dårlig, og dette er det verste terrenget i hele Sverige, så om helikoptrene ikke kan lete, vil dette ta tid.

 

http://tumigrer.tu.no:8080/migrator/ws/publication/www.tu.no/resource/binary/147161

Farlige forhold

– Det er dårlig sikt, kraftig vind og stor snøskredfare i området, så det er ikke så mye vi får gjort, forteller vakthavende redningsleder Øyvind Odde ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB tidlig fredag morgen.

Han forteller at de har meldt inn ledige ressurser til svenskene, men foreløpig har de ikke fått anmodning om ytterligere bistand.

Rundt 50 norske frivillige venter fredag morgen på klarsignal fra svenskene fra sin base på Bjørnefjell ved svenskegrensen.

Helikoptrene fra Norge og Danmark måtte lande rundt midnatt, og i stedet ble bakkemannskaper satt inn i letingen, øst for Kebnekaise.

Et norsk Orion-fly fortsetter letingen og vil fungere som sambandssentral for bakkemannskapene.

Bakkemannskaper fra den svenske redningstjenesten og militære fra Sverige og Norge er i tillegg ute på leting i andre deler av fjellområdet rundt Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell.

Til sammen har rundt 40 mann har deltatt letingen natt til fredag.

Les også: Grete døpte «Siv» og «Nanna»

Ingen nødsignaler

Så langt har det ikke vært fanget opp signaler fra nødpeilesenderen på det savnede flyet.

– Av en eller annen grunn er ikke den blitt utløst. Flystyrten kan ha vært så kraftig at den ble satt ut av funksjon. Det er også nødsendere i flytevestene, men disse må utløses for hånd, sier Hammarlöf.

Flyet som er savnet, er av typen C-130J Hercules og ble døpt «Siv» 17. august 2010.

Dette var det siste av de fire nyinnkjøpte Hercules-flyene Forsvaret fikk levert.

Les også: Siste Hercules er levert

Forsvant fra radar

Det savnede Hercules-flyet deltok i den internasjonale militærøvelsen «Cold Response» og tok av fra Evenes lufthavn klokken 14.30 torsdag.

Flyet skulle til Kiruna i Sverige for å hente personell, men ble borte fra flygekontrollen klokken 14.53, før det nådde fram til Kiruna lufthavn, opplyser Forsvaret.

Siste radarkontakt var åtte mil vest for Kiruna klokken 14.55.

Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk melding fra svensk lufttrafikktjeneste ved 15.50-tiden om at det norske flyet ikke var landet i Kiruna som forventet.

Les også: Super Hercules gir supre skoler

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.