Republikaneren

Sivilingeniører er ikke aller mest kjent for sine meningers mot. Bernt Nilsen er et hederlig unntak. I fjor satte den samfunnsengasjerte finnmarkingen opinionen i bevegelse da han etablerte Foreningen for republikk i Norge (FRI Norge). Det skjedde bare dager før HKH Kronprins Haakon inngikk forlovelse med sin Mette-Marit, og fikk følgelig stor oppmerksomhet.

- Timing er viktig, konstaterer den fredsommelige republikaneren smilende. Han hadde aldri drømt om å få så stor respons. Foreningen, som ble stiftet på trass etter et juleselskap, var raskt oppe i 500 medlemmer. Snart går de alle rundt med republikaner-pins på jakkeslaget.

Gjennom et internasjonalt nettverk for standardisering av kompetansetester, har Nilsen til daglig ansvaret for å dokumentere IT-ferdigheter i Norge, Russland og Tunisia. Sekretariatet for "datafagets førerkort" kunne ha ligget i Oslo, hadde ikke den utrettelige finnmarksentreprenøren satt foten ned for fantasiløsheten. - Jeg ville vise at teknologien gjorde det mulig å drive bedrift fra distrikts-Norge. Innsatsen har gitt 13 kompetansearbeidsplasser, proklamerer Nilsen stolt.

Den kreative elektronikkingeniøren valgte en utradisjonell markering da gründerbedriften nylig fylte fem år: Han lyste opp langveggen på den gamle produksjonshallen til Sydvaranger AS, som ruver i Kirkenes med vitnesbyrd om 90 års gruvetradisjon, med budskapet "Datakortet 5 år". Den 117 meter lange gimmicken ga dessuten notering i Guinness rekordbok for verdens lengste lysreklame.

Utradisjonell er også familiens bolig. Kirkenespatrioten og hobbysnekkeren har bygd en tro kopi av et gammelt hus fra den stolte, flerkulturelle gruvebyen som ble fullstendig jevnet med jorden av russernes bombing og tyskernes branntaktikk under 2. verdenskrig. Etter møysommelige studier av den særpregede førkrigsarkitekturen, satte Mac-elskeren seg til å rekonstruere drømmehuset med tårn og arker og en arkitektvenn som konsulent.

42-åringen er en uforbederlig teknofreak, og elsker dippedutter av alle slag. - Men i jobbsammenheng er jeg opptatt av teknologiens nytteverdi.

Etter sivilingeniørstudier ved NTH, med kryptering av satellittsamband som spesiale, tok han praktisk-pedagogisk utdanning for å raffinere formidlingsevnen. Den har han senere utnyttet i jobber innen programvareutvikling, internasjonalt standardisering og bedriftsrådgivning - eller som aktiv human-etiker.

Etter noen år i Oslo, dro Nilsen og sykepleierkona i 1992 mot strømmen og vendte tilbake til sitt barndoms Øst-Finnmark. I dag har de begge sine egne virksomheter. Sivilingeniørens foreløpig siste etablering er selskapet Norsk test AS, som skal dokumentere kompetanse innen andre fagområder enn IT.

Han går andre veier for å inspirere datainteressen til de tre sønnene: Under juletreet i år fant de sitt eget domenenavn!

IT-bedriften Datakortet kunne nylig feire femårsdag med 100.000 solgte kompetansebevis i Norge. Fra Kirkenes sprer gründer Bernt Nilsen (42) datakompetanse i tre land. Det er bare begynnelsen.Les mer om: