ARBEIDSLIV

Reodor-pris for smertemåler

3. nov. 2000 - 15:16

Små barn, for eksempel for tidlig fødte, funksjonshemmede, slagpasienter, pasienter som opereres eller ligger i respirator er gjerne ute av stand til å fortelle om de har vondt. Dr. med. Hanne Storm har utviklet et målesystem som gir helsepersonell en mer presis indikasjon på smertereaksjoner hos disse pasientene, og slik sikrer at pasientene får riktig dosering av smertelindrende medikamenter eller anestesimidler.

Målet er å redusere unødig smerte, gi pasientene skreddersydd smertebehandling – manuelt eller automatisk – og i sin tur redusere liggetiden på intensivavdelingene.

Metoden er en stresstest som bygger på løgndetektorens prinsipper, men er adskillig mer presis. Via elektroder festet på huden registreres pasientens smerterespons i sanntid, basert på emosjonell svetting – og ikke puls og blodtrykk som er vanlig i dag. «Smertekurven» kan leses av på en dataskjerm.

Til daglig er Hanne Storm lege og forsker ved Pediatrisk forskningsinstitutt ved Rikshospitalet i Oslo. Hun har doktorgrad om krybbedødproblematikk. De siste fem årene har hun arbeidet med hudledningsevne og andre fysiologiske målemetoder for å registrere smerte, som har resultert i den nå prisbelønnede målemetoden. Storm har etablert selskapet Med-Storm Innovation AS og har solgt tre apparater til Rikshospitalet og ett til USA.

Utdeling av Reodor-prisen 2000, som er idé- og nyskapingsprisen til Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), fant sted under Nyskapingskonferansen i Kristiansand torsdag. Prisen er på 100 000 kroner samt en bronsestatue av Nils Aas.

SND fikk inn cirka 230 bidrag til årets Reodor-konkurranse. 16 av dem ble grundig vurdert av juryen. Til finalerunden gikk også Stein Aker og duoen Morten Mørk og Rolf Bakken i Obstacle Collision Avoidance System (OACS) AS.

Tidligere heismontør Stein Aker fra Oslo fikk SNDs Kreativitetspris, som i år ble delt ut for aller første gang. Aker har utviklet et heisfrigjøringsverktøy for person- og godsheiser. Ved heisstans – en klaustrofobisk opplevelse for dem som blir stående fast i heisen – kobles en stålspak direkte på svinghjulet i heisrommet, og trekker heisen opp eller ned til nærmeste etasje.

Operasjonen kan utføres av personer uten formell kompetanse, og skal sikre at personer som er innestengt i heisen raskt får komme ut.

Spaken er testet og godkjent av Det Norske Veritas og patentert i Europa, Japan og USA. Et svensk selskap har sikret seg salgs- og distribusjonsrettighetene til heisredskapet.

SNDs Kreativitetspris er på 10 000 kroner og en bronsestatue av Nils Aas.

Pilot-duoen Mørk og Bakken har utviklet et radiobasert varslingssystem for luftfartshindre, som for eksempel master, broer og kraftlinjer. Sendere monteres på potensielle luftfartshindre. Varslingssignaler sendes ut når flyet er to kilometer unna, og varsler pilotene. Oppfinnelsen ga Mørk og Bakken Treodor-prisen, som består i en trestatue og et bilde av Kjell Aukrust.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.