NATURVITENSKAP

Rent vann til alle

Pionerteknikken utvikles akkurat nå av en gruppe ved skotske University of Abertay Dundee.

De har fått 140.000 GBP via støttesystemet The Scottish Enterprise for å videreutvikle prosessen.

Den er basert på ultralyd og oksidering for å knuse og bryte ned de kjemiske stoffene som forurenser potensielt drikkevann over hele kloden.

Ansvarlig for prosjektet er doktor David Bremner. Han sier at teknikken kan brukes "i begge ender". Den har ifølge ham et meget stort potensial når det gjelder å rense avløpsvann, slik at drikkevannkilder ikke forurenses i samme grad som hittil.

Ved å rense tilførselen blir det enklere å holde et visst kvalitetsnivå på vannet nedstrøms, er logikken. Teknikken vil ved kildeutløpet gi helt rent drikkevann inn i systemet. Samtidig kan katalysatorene brukes for å rense inntaksvann i industrianlegg som er avhengig av renere vann enn råvannet.

Doktor Bremner er overbevist om at prosessen, som kalles The Advanced Fenton Process, vil gi store innsparinger i alle typer vannbehandling.

Oksidering renser

Fentonprosessen går ut på å gjøre om forurensningene ved å oksidere dem til karbondioksid og vann ved å bruke hydrogenperoksid og jernsalt. Abertays moderniserte Fentonprosess bruker billig jern snarere enn dyre jernsalter, og kjører på med ultralyd for å rense metallflater og lignende.

Kraftig virvling av vannet (superkavitering) bidrar til økt rensegrad. Prosessen er så rask at den gjør om mange av forurensningsstoffene til karbondioksid i løpet av sekunder; mange tusen liter vann prosesseres hvert minutt.

- Ifølge FN mangler 20 prosent av verdens befolkning trygt drikkevann. Forurenset vann påvirker helsen til 1,2 milliarder mennesker og bidrar til at 15 millioner barn dør hvert år, sier doktor Brenner.

- Dette rensesystemet kan tilby sikker og rimelig produksjon av rent drikkevannsamtidig som forrensningen av vannkildene vil bremses opp og til slutt elimineres.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.