MILJØ

Renser i stedet for kvotekjøp

UTEN NOx: Det nye gasskraftverket på Kårstø får Europas første NOx-renseanlegg.ILL:Naturkraft
UTEN NOx: Det nye gasskraftverket på Kårstø får Europas første NOx-renseanlegg.ILL:Naturkraft Bilde: Naturkraft
Anders J. Steensen
30. sep. 2005 - 10:39
Vis mer

Da Naturkraft fikk sin utslippstillatelse fra SFT, kunne de slippe ut 1,2 millioner tonn CO 2 årlig, hvilket stemte overenstemte med det de søkte om.

Men for NO x-utslippene ble kravene langt hardere. I stedet for fem tonn, var tillatelsen kommet ned på 500 kilo, eller 5 ppm.

– Dette er langt under kravene ellers i Europa. Ingen turbinleverandører kan levere turbiner med så lave NO x-utslipp, forteller Rønning.

Fra gassferjer

Kravet fra SFT var likt med kravet til utslipp fra Snøhvits gasskraftverk. Naturkraft i likhet med Statoil, måtte kjøpe NO x-kvoter for at ikke det totale utslippet av NO x i Norge skulle øke. Naturkraft har derfor kjøpt utslippskvotene fra ferjesambandet på E-39 Mortavika - Årsvågen.

– Men vi ønsket å ha kontroll med utslippene selv. Sammen med vår leverandør, Siemens, fant vi ut at det var mulig å utstyre turbinene med katalytisk avgassrensing. Dermed kommer vi ned i 5 ppm, som tilfredsstiller kravet. Dermed har vi NO x-reduksjonen fra ferjesambandet i bakhånd, forteller Rønning.

Gasskraftverket vil bygges slik at det er klargjort for et eventuelt renseanlegg for CO 2.

Høy virkningsgrad

Det er Siemens som skal bygge gasskraftverket på Kårstø. I forhold til de opprinnelige planene, er virkningsgraden økt betydelig, slik at årlig leveranse blir 3,5 TWh, kontra 3 TWh som opprinnelig planlagt. – Virkningsgraden er nå opp mot 58 prosent, forteller Rønning.

Generatorer og utstyr leveres fra Tyskland, mens selve montasjearbeidet skal gjennomføres av Siemens Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim


Ren driftsorganisasjon

Naturkraft skal stå for driften av gasskraftverket og får betalt en tariff for produksjonen av kraft fra naturgassen. Det er eierne Hydro og Statkraft som vil stå for innkjøp av naturgass og salg av kraft.

– Dette forenkler hverdagen for oss, fordi det er mer eller mindre umulig å forhandle om gasspriser i Norge. Av en eller annen grunn klarer vi ikke å få de samme prisene som Europa for øvrig, selv om vi ligger inntil kilden, sier Rønning.

Han fratrer for øvrig sin stilling i Naturkraft. Heretter skal han bruke sin energi på biobrensel, les vedhugst, hjemme på småbruket i Svarstad i Vestfold. Arne Liverud, som tidligere har vært i Norsk Hydro, overtar som ny sjef.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.