ARKIVNYHETER

Renser CO2 uten utslipp

Ragnar Brekke
17. nov. 2010 - 11:37

Dette er teknologien

Renseprosessen til Siemens består av to deler;en absorber der CO 2 fjernes fra røkgassen, og en desorber der CO 2 tas ut i konsentrert form og der det originale løsningsmiddelet regenereres. Det benyttes en amino salt-løsning for å fange opp CO 2.Etter testfasen av en pilot for CO 2-fangst i EON’s kraftverk Staudinger i Tyskland rapporterer Siemens om oppsiktsvekkende gode resultater. Løsningen avgir ingen helsefarlige utslipp, har 90 prosent gjenvinningsgrad og lavt energiforbruk. Den kan være aktuell på Mongstad, ifølge Siemens.

Selskapet benytter renseteknologi basert på amino saltsyre, og løsningen integreres som en del av kraftverket. Totalt har Siemens gjennomført en driftsperiode på 3000 timer med sin egenutviklete prosess for CO 2 -fangst på dette kraftverket. Testfasen har pågått siden september 2009, og avsluttes nå med svært gode resultater.

- For oss har det vært viktig at en løsning for CO 2-fangst ikke introduserer et nytt utslippsproblem. Det har vi lykkes svært godt med, sier divisjonsdirektør Tore Tomter i Siemens i en pressemelding.De store utfordringene med CO 2 -fangst til nå har vært å unngå helsefarlige utslipp, skape høy fangsteffektivitet samtidig med et lavt energiforbruk. På alle disse sentrale områdene viser renseteknologien til Siemens gode resultater.

- Resultatene fra testfasen i Tyskland viser null utslipp av skadelige gasser som for eksempel nitrosaminer. Vi har også dokumentert en effektivitet av CO 2 -fangsten på 90 prosent. Når vi samtidig har lykkes med å gjennomføre rensingen ved et meget lavt energiforbruk, er vi sikre på at vår løsning nå vil bli en målestokk for konkurrerende renseteknologier, sier Tomter.

Ny pilot i USA

Basert på de gode erfaringene fra kraftverket i Staudinger, planlegger Siemens nå et nytt testanlegg for CO 2 -fangst i USA på kullkraftverket Big Bend i Florida. Dette anlegget skal være i drift i 2013.

- Våre gode testresultater i Tyskland viser at karbonfangst fra kraftverk er fullt mulig ut i fra et teknologisk og miljømessig perspektiv. Derfor mener vi at dette vil være et godt konkurransemessig alternativ for andre kraftverk også i Norge, for eksempel på Mongstad, sier Tomter.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.