MOTOR

Renere himmel over Europa

1. februar fløy Airbus et gassdrevet A380. Nå går selskapet sammen med resten av luftfarten i Europa for å jobbe fram ny og mer miljøvennlig teknologi.
1. februar fløy Airbus et gassdrevet A380. Nå går selskapet sammen med resten av luftfarten i Europa for å jobbe fram ny og mer miljøvennlig teknologi. Bilde: JEAN-PHILIPPE ARLES

Clean Sky Joint Technology Initiative (JTI) er navnet på et av EUs største forskningsprogrammer noensinne, og ble lansert i Brussel i dag.

Gjennombrudd

Hovedmålet er kort og godt å sette fart på den teknologiske utviklingen av mer miljøvennlige fly.

I likhet med det norske prosjektet "Bærekraftig luftfart", som ble presentert i forrige uke, slås det fast at det trengs teknologiske gjennombrudd for å redusere klimagassutslippene i årene som kommer.

Les også: Skal kvitte seg med verstingstempelet

Spleiselag

Prosjektet har et budsjett på 1,6 milliarder euro, om lag 13 milliarder kroner, for perioden 2008-2014. Flyindustrien og EU-landene spytter i halvparten hver.

– Klimautfordringene er felles for alle europeiske land, og forskning er en stor del av svaret. Ved å arbeide sammen er sjansen større for å lykkes, og det er tanken bak Clean Sky JTI, sa Janez Potocnik, som er kommissær for vitenskap og forskning, under åpningsarrangementet tirsdag.

50 prosent om 12 år

Clean Sky jobber mot tidligere fastsatte mål om å redusere CO2-utslippene med 50 prosent og NOx-utslippene med 80 prosent i 2020.

Teknologien som utvikles skal etter planen bidra med nyvinninger i tide til store flåteutskiftninger i perioden 2015-2025.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.