Rektorer sier nei til Lego League

Kongsberg: Skolen, kommunen og industrien i ingeniørbyen Kongsberg har satset mye på konkurransen i regi av First Lego League. Her får barn og unge i alderen 8 til 16 år brynet seg på teknologi i form av å bygge og programmere roboter for å utføre gitte oppgaver. I tillegg skal elevene presentere sine løsninger i form av et foredrag eller en lite forestilling/sketsj.

Det er særlig miljøet på Kongsberg og i Bodø hvor alt er lagt til rette for at de deltakende lagene skal lykkes ved at kommunen har stilt opp med egne lokaler for at lagene skal kunne utvikle sine løsninger. På Kongsberg har de populære konkurransene blitt avholdt i samband med teknologidagene i november.Må fortsette

Sist år gikk laget fra Kongsberg til topps i konkurranse med lag fra hele Norge og avanserte helt til andreplass i den internasjonale finalen i USA. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er svært positiv til initiativ som det First Lego League representerer.

– Alt som kan være med på å holde interessen oppe for fagutdanning eller høyere teknisk utdanning, er positivt. Dette er veldig populært og bør komme inn som en del av skolenes arbeid. Opplegg som Norsk Lego League er viktige pedagogiske verktøy for å få ungdom til å velge fagutdanning. Dessuten er det med på å utvikle det viktige samarbeide mellom skole og næringsliv.

– Jeg vil anbefale at skolene innleder en dialog med foreldre og næringsliv slik at de kan fortsette med teknologikonkurransen, sier Kristin Halvorsen til Industrien, sier statsråden.Forstår matte

– Det er trist dersom ikke Lego League-tilbudet fortsetter her i teknologibyen Kongsberg, sier daglig leder av K-Tech, Svein Erik Lurdalen. K-tech eller Kongsberg Technology Training Center utdanner årlig inntil 30 lærlinger fram til et fagbrev og blir ettertraktete fagarbeidere.

– Tilbudet som gis elevene gjennom å delta i Lego League-konkurransen er et av de beste tiltakene vi har for å inspirere til å ta en fagutdanning. Det får vekket realkompetansen hos elevene. Vi hører stadig frasene om at nå forsto jeg matematikken fra deltakende ungdommer. For oss i Kongsberg vil det være svært trist om dette tilbuden forsvinner, sier Lurdalen.Sponser SFO

– For å inspirere barn og unge til å ta en fagutdanning, har Forbundet for ledelse og teknikk, FLT, valgt å sponse skolefritidsordningene med Lego. Og det stopper ikke der. Vi satser på å følge opp helt til ungdommene har avsluttet ungdomsskolen. For det viser seg at de som deltar i First Lego League er ekstra motiverte til å ta fagutdanning som automatiker eller ta en høyre teknisk utdanning. Deltakelsen medfører et god samarbeid mellom elever og foreldre, mellom skole og næringsliv og er et viktig tiltak for å rekruttere ungdom til industrien. Dette er noe som engasjerer og som deltakerne bruker masse av sin fritid til, sier Svein Erik Lurdalen.

Les mer om: