ARBEIDSLIV

Rekrutteringsproblemer i offentlig sektor

Ole K. Helgesen
9. des. 2005 - 10:29
Vis mer

Det er Teknas dystre spådom.

Teknas lønnsstatistikk for 2005 viser at deres medlemmer i privat sektor fikk 5,6 prosent i gjennomsnittlig lønnsøkning, mens økningen i statlig og kommunal sektor var på henholdsvis 4,3 og 4,7 prosent.Forskjellene øker med kvalifikasjoner

Utreder og samfunnsøkonom Øyvind Haldorsen i Tekna påpeker at arbeidsmarkedet er stramt, og at den store konkurransen om sivilingeniører har økt lønningene.

- Nivåøkningen mellom privat og offentlig sektor ligger relativt stabilt. Men alders-, kvalifikasjons- og avansementtilleggene fører til at lønnsgapet mellom privat og offentlig ansatte øker med ansiennitet, sier Haldorsen.

Han mener offentlig sektor kan få store problemer med rekrutteringen dersom utviklingen fortsetter.

– Jeg har hørt eksempler fra noen høyskoler som har vanskeligheter med å få tak i kvalifisert undervisningspersonell innen tekniske fag. Og problemene kan forverres ytterligere hvis myndighetene etter hvert legger begrensninger for lokale lønnsforhandlinger, noe de allerede har signalisert at de vil gjøre, sier han.Hard kamp om hodene

Ifølge Haldorsen vil det også bli vanskelig å hente kompetanse fra utlandet på grunn av språkbarrieren og fordi norske sivilingeniørlønninger ikke er spesielt attraktive for utlendinger.

Teknas undersøkelse viser at det er stor mobilitet i arbeidsmarkedet. Dette har ført til at sivilingeniørene i år har hatt den høyeste lønnsvekst de siste årene. Spesielt innen petroleumsindustrien og bygg og anlegg er det hard kamp om de kloke hodene.

– Det er vanskelig å slå fast at denne trenden vil fortsette fordi markedet fort kan forandre seg. Hvis vi får en renteøkning og påfølgende styrking av kronekursen, kan optimismen raskt synke. Dermed vil også lønnsutviklingen påvirkes, sier Haldorsen.Begynnerlønningene øker

Farten i arbeidsmarkedet gir også utslag i høyere gjennomsnittlig begynnerlønn. I 2004 var begynnerlønnen for Teknas medlemmer 332.000. Den har steget til 343.000 i 2005.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.