KLIMA

– Rekordutslipp av CO2 i atmosfæren

Situasjonen forverres hvert år.

Smeltevann fra en isbre har dannet en innsjø i Huraz i Peru.
Smeltevann fra en isbre har dannet en innsjø i Huraz i Peru. Bilde: REUTERS
6. nov. 2013 - 15:00

Mengden av klimaskadelige gasser i atmosfæren nådde et nytt rekordhøyt nivå i 2012, melder Verdens meteorologiske organisasjon (WMO).

– For alle disse klimaskadelige gassene har konsentrasjonene igjen nådd rekordhøye nivåer, sa WMOs generalsekretær Michel Jarraud på en pressekonferanse i Genève.

Økningene akselererer klimaendringene på jorda, fastslår WMO i sin årsrapport, som ble framlagt onsdag.

Les også: – Klimaforskerne kan ikke bli sikrere

Vokste raskt

Mengden av karbondioksid (CO2) og nitrogenoksid (NOx) vokste raskere i 2012 enn årsgjennomsnittet det siste tiåret, viser WMOs tall. Også mengden av metan nådde ny rekord.

– WMOs omfattende nettverk for overvåking av atmosfæren viser nok en gang hvordan gasser som stammer fra menneskelig virksomhet og som stenger varmen inne, har forstyrret balansen i atmosfæren. Gassene bidrar vesentlig til klimaendringer, sa Michel Jarraud.

– I år er det verre enn i fjor, i fjor var det verre enn i 2011 og i 2011 var det verre enn i 2010. For hvert år som går, blir situasjonen verre, fortsatte WMO-sjefen. Det blir vanskeligere å nå målet om å begrense oppvarmingen til 2 grader Celsius, mente han.

For høyt

Slik det nå ligger an, vil utslippene av drivhusgasser bli mellom åtte og tolv milliarder tonn for høye i år 2020 til at dette målet kan bli nådd. Målsettingen ble satt opp på klimatoppmøtet i København i 2009.

– Til tross for finanskrisen og nedgang i utslippene fra visse land, vokser konsentrasjonene av klimagasser i atmosfæren fra år til år. Stabilisering av slike konsentrasjoner er nøkkelen til vellykkede forhandlinger om kamp for klimaet, sa Dave Reay ved universitetet i Edinburgh.

WMO ble etablert i 1950 med hovedsete i Genève. Organisasjonen er en del av FN-systemet og koordinerer utveksling av meteorologiske observasjoner på verdensplan.

Les også:

Shell: – Togradersmålet er umulig å nå

– Togradersmålet vil bli passert rundt 2050

– Norge er et batteri uten tilkobling til Europas fornybarmotor  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.