ARKIVNYHETER

Rekordstøtte til fjernvarme

FJERNVARME: Slike rør graves nå ned over hele landet. Enova har gitt støtte til fjernvarme i 19 av de 20 største byene i Norge. Bare til nå i år er det gitt nesten en halv milliard i støtte.
FJERNVARME: Slike rør graves nå ned over hele landet. Enova har gitt støtte til fjernvarme i 19 av de 20 største byene i Norge. Bare til nå i år er det gitt nesten en halv milliard i støtte. Bilde: Mona Sprenger
Kjetil Malkenes Hovland
25. aug. 2009 - 12:35
Vis mer

Enova tildeler denne uken 155 millioner kroner i støtte til åtte fjernvarmeprosjekter.

– Vi har som mål å bidra til fjernvarmeutbygging i de 20 største byene i Norge, og med denne tildelingen er 19 av disse byene på plass, sier direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en pressemelding.

På syv måneder har statsforetaket støttet fjernvarmebransjen med nesten en halv milliard kroner, og dermed utløst over 2,1 milliarder kroner i investeringer. Ifølge regjeringen er støtteordningene mer enn tredoblet i denne regjeringsperioden.

– Tiltakene virker

– Dette viser at tiltakspakken virker. På tross av nedgangskonjunktur har støtten utløst store investeringer, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet Robin Martin Kåss i en pressemelding.

Fjernvarmen som har fått støtte så langt i 2009 gir til sammen 702 GWh energi i året, som tilsvarer oppvarmingsbehovet til 54 000 husstander.

STORT: Det er fortsatt et stort potensial for å bygge ut mer fjernvarme i Norge, ifølge en rapport fra Xrgia.
Fjernvarmen som har fått støtte så langt i 2009 gir til sammen 702 GWh energi i året, som tilsvarer oppvarmingsbehovet til 54 000 husstander. TREDOBLET STØTTE: Hafslund graver ned rør ved Bjølsen skole i Oslo i vinter. Nå skjer dette over hele landet. Enova har støttet varmebransjen med nesten en halv milliard kroner så langt i år. Trond Gram

– Vi er godt fornøyd med resultatet vi har oppnådd innenfor varmeområdet så langt i år, noe som har bidratt til en betydelig dreining mot bruk av ny fornybar energi, sier Nakstad.

Fyrer med flis

I den siste runden støtter Enova prosjekter som gir til sammen 247 GWh energi i året, og fyres med flis, biogass, bioolje, sjø (varmepumpe) og spillvarme fra industrien.

– Vi tar klimautfordringen på alvor. Ved en overgang til miljøvennlig fjernvarme frigjøres elektrisk kraft som kan bidra til reduserte klimautslipp og til nye arbeidsplasser. Med denne tildelingen er 19 av de 20 største byene på plass, sier Kåss.

– Fjernvarme muliggjør utnyttelse av fornybare energikilder som ellers ikke ville blitt utnyttet. Infrastruktur er viktig for mulighetene både private og offentlige aktører har til å velge fornybare energikilder. Dette er også noe stadig flere potensielle kunder har merket seg, og vi forventer en økning i utvidelser i eksisterende fjernvarmenett, sier Nakstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.