KRAFT

Rekordsolceller i masseproduksjon

Spectrolabs nye masseproduserte solceller har en gjennomsnittlig effektivitet på 39,2 prosent.
Spectrolabs nye masseproduserte solceller har en gjennomsnittlig effektivitet på 39,2 prosent. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
29. nov. 2010 - 11:19

I laboratorier har vi allerede sett solceller med over 40 prosent effektivitet, men Boeings datterselskap Spectrolab har nå annonsert at de har begynt masseproduksjon av sine såkalte C3MJ+-celler, som har en gjennomsnittlig effektivitet på 39,2 prosent.

Konsentrert

Disse er av typen CPV - konsentrerende fotovoltaiske celler. Slike celler koster i seg selv en del mer å produsere, men takler "høykonsentrert" sol og yter bedre i varme omgivelser enn konvensjonelle fotovoltaiske materialer.

Spectrolab satte i fjor verdensrekord for solcelleeffektivitet med en testcelle.

Likt

Den klarte 41,6 prosent, og det skal være en svært lik teknologi som benyttes i C3MJ+-cellene.

– Gitt de nye cellenes nære likhet til våre eksisterende produksjonsceller, tror vi at våre nåværende C3MJ-kunder enkelt vil kunne oppgradere for større effektivitet, sier Spectrolabs direktør for fotovoltaiske celler, Russ Jones, til Gizmag.

Den nåværende verdensrekorden er for øvrig satt av firmaet Spire Semiconductor, som har klart 42,3 prosent effektivitet med CPV-celler.

I rommet

Spectrolab står for energproduksjonen til rundt 60 prosent av satellitter i atmosfæren, blant annet til den internasjonale romstasjonen ISS.

De nye solcellene skal være i salg fra januar, og Spectrolab håper å komme over 40 prosent i gjennomsnittlig effektivitet i løpet av 2011.

Les mer om: