SAMFERDSEL

Rekordmange ulovlige droneflyvninger rundt norske flyplasser

Hittil i år har Avinor registrert over 1000 ulovlige droneflyvninger rundt norske lufthavner. Det kan gi straff som svir.

Flyvninger av droner i nærheten av flyplasser er et økende problem og kan gi alvorlige straffer for dronepiloten.
Flyvninger av droner i nærheten av flyplasser er et økende problem og kan gi alvorlige straffer for dronepiloten. Foto: Avinor
Magnus RossMagnus RossJournalist
11. sep. 2023 - 07:49

– Avinor har montert deteksjonsutstyr som kan oppdage droner i luftrommet, og det har gitt oss et svært godt oversiktsbilde over dronetrafikken rundt lufthavnene våre. Det har bevist det vi lenge har fryktet, nemlig at det er et bekymringsverdig høyt antall som ikke har bedt om tillatelse for flygningene – altså flyr droner ulovlig. Dette er ikke nødvendigvis personer med kriminelle hensikter, men de utgjør allikevel en fare for sikkerheten i luftrommet, sier Axel Knutsen, leder for Avinors droneprogram. 

Hittil i år har de registrert over 1000 ulovlige droneflyvninger rundt norske lufthavner. Svært mange dronebrukere setter seg ikke godt nok inn i regelverket, skriver Avinor i en pressemelding. Sammen med politiet ber selskapet om at dronebrukerne setter seg bedre inn i sikkerhetsreglene. 

Selskapet ønsker av sikkerhetsmessige årsaker ikke å gå inn på hvor de har plassert dronedeteksjonsutstyret eller hvordan dette utstyret fungerer. De ha imidlertid prioritert deteksjonsutstyr siste årene, parallelt med at antallet personer som eier én eller flere droner i Norge har nådd om lag en halv million.

Kan gi alvorlige straffer

Ulovlige droneflyvninger rapporteres til politiet, som oppgir at normal straff er bøter på fra 12.000 kroner og oppover. Ved alvorlige hendelser kan det være aktuelt å ta ut tiltale. Strafferammen er da opp til to års fengsel men ved alvorlige faresituasjoner vil saken bli vurdert opp mot straffeloven § 140: Forstyrrelse av den sikre drift av luftfartøy og skip, som har en strafferamme opp til seks års fengsel. Ofte vil politiet søke å beslaglegge dronene.

– Vi tror de færreste ønsker å utgjøre en sikkerhetsrisiko for flytrafikken. Allikevel kan en ulykke få store konsekvenser dersom en drone kolliderer med et fly som flyr i flere hundre kilometer i timen. Vi oppfordrer derfor alle dronebrukere til å sette seg inn i reglene før man flyr en drone i lufta – eller enklere sagt: «Tenk før du flyr», sier Knutsen.

– Reglene ligger tilgjengelig på Luftfartstilsynets nettsider. I tillegg anbefaler vi alle å ta i bruk Avinor sin egen Ninox Drone-app. Den gir en oversikt over luftrommet, og man kan søke om å få fly innenfor den såkalte 5-kilometersonen ved en rekke lufthavner, sier Knutsen i Avinor.

Vis mer

Opplever droner på nært hold i lufta

Flere piloter har opplevd droner på nært hold på vei inn mot flyplasser.

Flygesjef i Widerøe Helge Anonsen er bekymret for utviklingen.

– Vi har de siste årene sett en betydelig økning i antall nærpasseringer mellom våre fly og droner. Det viktigste tiltaket for å unngå alvorlige hendelser, er at droneflygerne setter seg inn i regelverket og sørger for å holde seg unna sikkerhetssonene rundt flyplassene, sier Anonsen

Avinor har en egen app – Ninox Drone - hvor man kan søke om tillatelse til å fly droner, samt få tilgang til kart og annen informasjon.

Uautoriserte droner på flyplasser er et økende problem.
Les også

Halvparten av droneflyvningene rundt norske flyplasser er ulovlige

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.