KRAFT

Rekordlavt energiforbruk i Danmark

Til tross for at industriproduksjonen øker.

Danskene bruker stadig mindre strøm og er snart nede på samme nivå som i 1972.
Danskene bruker stadig mindre strøm og er snart nede på samme nivå som i 1972. Bilde: colourbox.com
31. jan. 2015 - 10:03

Dersom strømforbruket i fjorårets siste tre måneder fulgte samme tendens som resten av året, havner forbruket i 2014 på samme nivå som i 1972, viser en undersøkelse gjort av Dansk Energi.

– Siden 2007, da Danmarks energiforbruk nådde toppen, har det falt med hele 17 prosent, sier sjefkonsulent Rasmus Tengvad i Dansk Energi.

Les også: Billigere å rive hus og bygge vindmøller enn å bygge ut havvind

Industiren leder an

I 2013 falt forbruket med 2,4 prosent fra året før, og endte dermed opp på samme nivå som på begynnelsen av 1980-tallet.

Foreløpige tall fra 2014 viser at forbruket fortsetter å falle. Industrien står for 41 prosent av nedgangen i fjor, mens husholdningene sto for 20 prosent.

Handel og servicenæringen sto for 12 prosent av kuttet, mens energisektoren sto for 7 prosent, viser undersøkelsen. Tengvad medgir at deler av kuttet kan tilskrives mildt vintervær.

Vekst

Samtidig med at energiforbruket innen dansk industri har falt med 4 prosent de siste fire årene, økte produksjonen med 13 prosent i samme periode.

Selv om enkelte virksomheter har opplevd kraftig nedgang i produksjonen, blant annet innen treforedling og verftsindustrien, har det vært stor vekst innenfor andre områder.

Les også:

Tyskland bygget ut rekordmye vindkraft i fjor

Havvindmøller kjørte på diesel i et halvt år

Aldri før har det blitt produsert mer kraft i Norge  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.