ENERGI

Rekordlav strømpris i februar

Februar 2020 kan bli den billigste strømmåneden registrert, med snittpris på 13,3 øre per kilowattime.

Mildt vær med mye regn, men også mye snø i fjellet, ga rekordlave strømpriser i februar. Bildet er fra Romsdalsskaret/Nordmørsskaret, og høyspentlinja mellom Sunndalsøra (Viklandet) og Fræna.
Mildt vær med mye regn, men også mye snø i fjellet, ga rekordlave strømpriser i februar. Bildet er fra Romsdalsskaret/Nordmørsskaret, og høyspentlinja mellom Sunndalsøra (Viklandet) og Fræna. Foto: Ellen Synnøve Viseth
2. mars 2020 - 13:15

Det er nettstedet Europower som slår fast at årets andre måned har hatt så lave strømpriser at det konkurrerer med tidenes billigste sommermåneder og kan sette ny rekord.

Særlig i uke 8 var strømpris i Norge på et ekstremt lavt nivå, med snittpris for norske kunder på under 10 øre per kilowattime, ifølge EnerWE.no.

I superuka i februar var strømprisen på det laveste helt nede i 5,9 øre per kilowattime nå og da i Molde, Trondheim og Tromsø og 6,6 øre i Oslo, Bergen og Kristiansand. I snitt for hele uka lå Kristiansand lavest, med 9,6 øre, mens kunder i Oslo, og Bergen betalte 9,8 øre per kilowattime i snitt fra 17.-23. februar. I Molde, Tromsø og Trondheim lå snittprisen på 10,3 øre.

Vindkraft koster mer

Tallene fra Nord Pool, som er markedsplass for over 90 prosent av all elektrisk kraft i Norge, viser at strømprisen er lavere enn det vindkraft kan tilby, ifølge Dagsavisen.

– Vindkraft trenger rundt 30 øre per kilowattime for å dekke investeringer, driftskostnader og avkastning, sier spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i vindkraftforeningen Norwea.

Norge har nå rundt 800 vindturbiner fordelt på 42 vindkraftverk, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), mens rundt 525 vindturbiner er under bygging i 15 nye vindkraftverk. I tillegg er det gitt konsesjon for 450 vindturbiner i 28 vindkraftverk.

– Skal vi fortsette å bygge ut vindkraft, må strømprisen være høyere enn kostnadene, i spennet 25–30 øre per kilowattime, over tid. Det fundamentale er at vi kommer til å bruke fryktelig mye strøm i årene framover. Jeg har liten tro på et varig fall i strømprisene eller at strømmen skal bli verdiløs, sier Aasheim.

Ingen fare

Han anser ikke årets lave priser for å være et problem for vindkraftutbyggingen og tror ikke tilstanden vil vedvare.

– Det har vært mildt, mye regn, er mye snø i fjellet, prisen på gass og olje har falt, og så kommer koronaviruset på toppen av det hele, sier Aasheim.

Også i januar var det lave strømpriser i Norge.

– I januar var temperaturen 3 til 6 grader over gjennomsnittet for de siste 20 årene i hele landet, og det fortsatte å være mildt i februar. I Norge bruker vi mye strøm til oppvarming og temperaturen ute påvirker dermed strømforbruket i stor grad, sier Stina Johansen i Nord Pool.

Strømprisene påvirkes også av hvor mye vann det er i vannmagasinene i Norge, og Norge kommer best ut av det i Norden.

Oversvømmelse på Bryggen i Bergen 22. januar 2024 pga ødelagt vannledning.
Les også

Billig strøm i hele landet natt til tirsdag — unntatt i Bergen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.