ARKIVNYHETER

Rekordinvesteringer med bismak på sokkelen

AVBLÅST: Nedsettelsen av den tredje brønnrammen på Ormen Lange var den foreløpige siste investeringen i brønner for feltet. På grunn av nedjustert volum i Ormen Lange, vil ikke en fjerde brønnramme bli bygget, en kontrakt verd rundt 1,5 milliarder kroner.
AVBLÅST: Nedsettelsen av den tredje brønnrammen på Ormen Lange var den foreløpige siste investeringen i brønner for feltet. På grunn av nedjustert volum i Ormen Lange, vil ikke en fjerde brønnramme bli bygget, en kontrakt verd rundt 1,5 milliarder kroner. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
4. mars 2010 - 13:52

I fjor investerte oljeselskapene for 135,1 milliarder kroner i oljevirksomheten på norsk sokkel, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå.

Selv om investeringsnivået er høyere enn noen gang, er det likevel lavere enn de opprinnelige prognosene tilsa.

Vedlikehold

Utfordringen for industrien er mangelen på nye feltutbygginger.

– Aktivitetsnivået i 2010 ser ifølge tellingen fortsatt ut til å kunne holde seg høyt, sier Bjørn Harald Martinsen, fagsjef økonomi i Oljeindustriens Landsforening, OLF.

Det er omfattende vedlikeholds- og modifikasjonsarbeid, samt høye kostnader til boring på grunn av høye riggrater som er årsaken til at det ble investert for 135 milliarder kroner på sokkelen i fjor.

Martinsen mener at investeringsnivået vil holde seg likt i år.

Tallene viser at investeringene er gått ned med rundt 10 milliarder kroner i forhold til de optimistiske prognosene som lå til grunn ved inngangen til 2009.

Tøffe tider

Til tross for det høye aktivitetsnivået så vil offshoreverftene gå tøffe tider i møte, fordi det er få nye prosjekter som settes ut i livet. På grunn av finanskrisen har enkelte selskaper skjøvet investeringsbeslutningene ut i tid.

I år er det tildelt to store kontrakter for nye felt, hvor den ene kontrakten, Goliat, gikk til Hyundai i Korea, mens Gudrun understellet er plassert på Aker Solutions Verdal. Det vil bli en hard kamp om å få bygge dekket.

Nytt feltsenter for Ekofisk vil bli etter hva TU erfarer tildelt ved påsketider, senest før 1. mai. Det er usikkert om byggeoppdraget vil komme i Norge eller vil gå til verft i Singapore.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.