ENERGI

Rekordhøy strømproduksjon i tredje kvartal

Produksjonen av strøm var 20 prosent høyere i juli, august og september sammenlignet med samme periode i fjor.

Mye regn er en del av forklaringen på den høye strømproduksjonen.
Mye regn er en del av forklaringen på den høye strømproduksjonen. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
19. okt. 2023 - 09:40

Strømproduksjonen, som var på 35,7 TWh, var rekordhøyt for kvartalet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Produksjonen var den høyeste som er målt for tredje kvartalet i elektrisitetsstatistikken som går tilbake til 1993, sier seniorrådgiver Thomas Aanensen i SSB.

Den høye strømproduksjonen førte til at strømprisen var mye lavere enn på samme tid i fjor.

Aanesen peker på mye nedbør og høy fyllingsgrad i perioden som årsak til den høye produksjonen. Blant annet var årets august den fjerde våteste måneden i en serie som går tilbake til år 1900, ifølge Meteorologisk institutt.

I tillegg var fyllingsgraden i vannmagasinene ved utgangen av kvartalet 3,6 prosentpoeng over medianverdien, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat.

I fjor var situasjonen en helt annen med rekordhøye strømpriser, lav produksjon og veldig lav fyllingsgrad i vannmagasinene i Sør-Norge.

Høy produksjon av vannkraft

Det var særlig i vannkraftproduksjonen som trakk opp strømproduksjonen i forrige kvartal. Den økte med 24,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Den var også 11 prosent høyere enn snittproduksjonen for vannkraft de siste fem årene.

Produksjonen av vindkraft falt med 14 prosent fra året før. Den var likevel den nest høyeste produksjonen av vindkraft som er registrert for tredje kvartal i statistikken.

Vindkraftproduksjonen har økt mye de siste årene, ettersom det har vært store investeringer i vindkraft og oppstart av mange nye vindkraftverk.

Vindkraftinvesteringer nådde et toppnivå mellom 2019 og 2020. De har falt mye siden 2021, da de siste store landbaserte vindkraftprosjektene ble ferdigstilt.

Høye strømpriser i andre land

Eksportoverskuddet var rekordhøyt for kvartalet, viser SSB-tallene. Det endte på 8,3 TWh, som er opp 6,2 TWh fra tredje kvartal i fjor. Det er det høyeste registrert siden 1993.

Samlet eksport var på 10 TWh, mens det ble importert 1,7 TWh. Det var høyt eksportoverskudd i alle tre månedene av kvartalet.

– Det høye eksportoverskuddet kan ses i sammenheng med mye nedbør og veldig høy strømproduksjon i kvartalet, sier Aanensen.

Videre påpeker han at strømprisen i landene som vi har mellomlandforbindelser til, var høyere enn i Sør-Norge i perioden.

Vindturbin som hører til Odal vindpark i Nord-Odal kommune. Vindparken består av 34 turbiner. TU har foreløpig ikke bilde av den ødelagte turbinen.
Les også

Vindturbin-blad brakk: – Vanskelig å si om hendelsen er relatert til de eksisterende problemene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.