KRAFT

Rekordhøy krafteksport

HØY EKSPORT: Totalt for 2011 var den norske nettoeksporten 3,0 TWh, mot 7,5 TWh nettoimport i 2010. Omslaget fra import til eksport gir et godt bilde på den forbedrede ressurssituasjonen fra det ene året til det andre, mener NVE.
HØY EKSPORT: Totalt for 2011 var den norske nettoeksporten 3,0 TWh, mot 7,5 TWh nettoimport i 2010. Omslaget fra import til eksport gir et godt bilde på den forbedrede ressurssituasjonen fra det ene året til det andre, mener NVE. Bilde: Akershus Energi
Øyvind LieØyvind Lie
21. feb. 2012 - 10:46

I fjerde kvartal 2011 eksporterte Norge 4,2 TWh strøm.

Det er den høyeste nettoeksporten registrert i fjerde kvartal noen gang, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Kraftprisen var samtidig på et uvanlig lavt nivå for årstiden.

– Når vannmagasinene er tilnærmet fulle, som i fjerde kvartal, må vannkraftprodusentene produsere for å være sikre på at de har plass til vannet som kommer når snøen smelter om våren. Produksjonsnivået i forrige kvartal var derfor på nivå med produksjonen i fjerde kvartal 2010, til tross for langt mindre innenlandsk forbruk, forklarer avdelingsdirektør Marit L. Fossdal i NVE i en pressemelding.

Les også: – Strømprisen like viktig som bensinprisen i USA

Fra import til eksport

Totalt for 2011 var den norske nettoeksporten 3,0 TWh, mot 7,5 TWh nettoimport i 2010.

Omslaget fra nettoimport til nettoeksport gir et godt bilde på den forbedrede ressurssituasjonen fra det ene året til det andre, mener NVE.

Mens 2010 jevnt over var et tørt og kaldt år, var det i 2011 både våtere og varmere enn normalt.

Les også: Vil ha flere utenlandskabler og dyrere strøm

Lave priser

De gjennomsnittlige kraftprisene i Norge var om lag 26,5 øre/kWh i fjerde kvartal 2011.

Det er et prisnivå som er vanligere om sommeren enn om vinteren.

– Fyllingsgraden i de norske vannmagasinene var høy igjennom hele kvartalet. Samtidig var det mildere vær enn normalt for årstiden, og kraftforbruket var lavt. Det holdt kraftprisene på et lavt nivå. I begynnelsen av kvartalet ga dessuten store nedbørmengder mye uregulerbar vannkraftproduksjon, noe som presset prisene ytterligere nedover, sier Fossdal.

Les også: Full splid i regjeringen om dyrere strøm

Magasinene fylles

Energitilsiget til vannmagasinene var 31,6 TWh i løpet av kvartalet, eller 9,4 TWh mer enn normalt.

Det sikret rekordhøye 80,3 prosent i fyllingsgrad ved utgangen av 2011.

Høyere fyllingsgrad ved et årsskifte er ikke registrert i perioden 1982 – 2011. Situasjonen var dermed motsatt av det den var ved årsskiftet 2010/2011, da fyllingsgraden var rekordlave 45,3 prosent.

Les også: – Regjeringen snakker med to tunger om strømprisene

Les mer om: