Rekord for oppdrettsteknologi

Havbruksmessen Aqua Nor i Trondheim slår alle rekorder.

Rekord for oppdrettsteknologi
På Aqua Nor 2015 var det tett av både utstillere og besøkende. Veksten innen oppdrett krever økt automatisering. Bilde: Joachim Seehusen

Aqua Nor er messen for oppdrettsteknologi - en bransje i voldsom vekst. Det merkes også i Trondheim, der messen har gått fra tirsdag denne uken, og fredag 21. august er siste dag.

Selv før dagens tall er klare kan pressekontakt Erik Hempel fastslå at nær sagt enhver rekord blir slått for messen som første gang ble arrangert i 1979.

Fra flere land

– Forrige gang, i 2013, hadde vi 18 500 besøkende. Hvis vi får like mange i dag som vi fikk på siste dag i 2013 ender vi på 21 100 besøkende. Det er ny rekord, sier Hempel.

Havbruk er en næring der det i Norge alene er spådd en femdobling mot 2050. Veksten er også stor internasjonalt. I Norge er det behov for automatisering og nye løsninger for å møte utfordringene. Den voldsomme produksjonsveksten vil blant annet føre mærdene lenger ut. Det gjør dem mer utsatt for vær og vind, og behovet for automatiserte løsninger øker. Ikke minst fordi det vil bli umulig å gjennomføre manuelt arbeid på mærder uatskjærs deler av vinterhalvåret.

Norske bedrifter ligger i tetsjiktet når det gjelder oppdrettsteknologi, det har verdens øvrige oppdrettsnasjoner fått øynene opp for.  Hempel forteller at de har hatt besøkende fra 74 land, mot 65 land under forrige messe.

Fikk du meg deg: Statsråden vil ha fart på oppdrett. Åpner for ny type innovasjonsløyver.  

Utenlandske delegasjoner

– Vi har også hatt åtte større delegasjoner ledet av statsråder, i tillegg til en rekke private større grupper fra andre nasjoner. Mer enn en tredjedel av verdens nasjoner har vært her.

I år har messen hatt 503 utstillere, opp fra 480 under forrige Aqua Nor.

Har du lest: Elisabeth Aspaker vil ha teknologiutvikling i oppdrett  

Messeledelsen tror ikke årets rekorder er unntaket. Utvidelser er under planlegging. Både messen Aqua Nor og messeområdet er eid av Trondheim Spektrum som planlegger å rive hall A og C. En ny større hall, som kan romme seks håndballbaner skal stå klar i 2018. Da vokser utstillingsarealene fra 18 til 26 000 kvadratmeter.

– Det betyr at for neste Aqua Nor, i 2017, må vi benytte telt på idrettsplassen. Vi ser en voldsom interesse for norsk oppdrettsteknologi, og vi skal nå arbeide mer mot utenlandsk oppdrettsnæring. Da skal vi nok leve godt med en midlertidig løsning i ett år, sier Hempel.