KRAFT

Rekord for britisk vindkraft

VINDEN ØKER: Britene satte ny vindkraftrekord denne uken. I løpet av ett døgn oppfylte vindkraften rundt ti prosent av elektrisitetsbehovet. (Illustrasjonsbilde: Lillgrund i Sverige)
VINDEN ØKER: Britene satte ny vindkraftrekord denne uken. I løpet av ett døgn oppfylte vindkraften rundt ti prosent av elektrisitetsbehovet. (Illustrasjonsbilde: Lillgrund i Sverige) Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
9. sep. 2010 - 10:30

Vindkraft stod for hele fem prosent av kraftforbruket i Storbritannia mandag, døgnet sett under ett.

På sitt maksimale nivå nådde den samlede britiske vindkraften en effekt på 1860 megawatt, som tilsvarer tre kjernekraftverk.

Legger man til vindturbiner som ikke er koblet til elnettet, regner nettoperatøren National Grid med at ti prosent av elektrisiteten var vind.

Ti prosent vindkraft

– Totalt ble rundt 10 prosent av elektrisitetsbehovet dekket av vindkraft. Det er en ganske stor milepæl for industrien, sier en talskvinne for National Grid ifølge Business Green.

Det ble levert 809,5 gigawattimer (GWh) i løpet av dette døgnet, og vindkraften stod for 40,5 GWh av dette.

Rekorden viser også at elnettet takler den varierende kraftleveransen fra vindkraft, ifølge National Grid.

Ti ganger Norge

Storbritannia ligger likevel etter en del andre land. Ifølge Business Green leverte vindkraften i Spania og Portugal over halvparten av landenes energi i deler av januar.

Britene har satt i gang en storstilt vindsatsing på grunn av energisikkerhet. Regjeringsrådgiver David MacKay har tidligere varslet om fare for mørklegging fra 2016.

Storbritannias vindkraft ligger nå på rundt 4600 megawatt installert effekt. Det er mer enn ti ganger Norges installerte kapasitet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.