DOKTORGRADER

Rekonstruksjon av isdekker over Sørvest-Norge

15. mai 2001 - 00:02

Knut Stalsberg har tatt dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen An interaction zone between a marine-based ice stream and terrestrial-based ice in southwestern Norway; Sedimentological, stratigraphical and morphological characteristics .

En isstrøm er en del av et større isdekke som beveger seg mye raskere enn ismassene rundt. I dag er isstrømmer vesentlig for massebalansen i de store isdekkene over Antarktis og Grønland.

Studier av landskap og sedimenter etter tidligere isstrømmer er viktig for å forstå hvorfor de dannes og hvordan de beveger seg. Innlandsisen over Skandinavia fløt sammen med en isstrøm langs Norskerenna utenfor kysten av Sør-Norge i flere perioder i løpet av de siste 100.000 år, og temaet for avhandlingen er hvordan dette strømningsmønsteret påvirket avsetninger og landskap.

Mektighet, bevegelsesmåte og -retning for tidligere isdekker er rekonstruert ved bruk av feltdata, laboratorieanalyser og digitale terrengmodeller fra Jæren i Rogaland. I tillegg har Stalsberg utarbeidet generelle kriterier for gjenkjennelse av isstrømslandskap.

Knut Stalsberg er født i 1964 og utdannet geolog fra Universitetet i Tromsø i 1996. Han har siden da arbeidet ved Norges geologiske undersøkelse i Trondheim, og ble tatt opp som dr. student ved Geologisk institutt, UiB, høsten 1997.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.