INDUSTRI

Reiten ferdig med oppryddingen

Trond Gram
9. mai 2008 - 13:23

Få, om noen, norske bedriftsledere har solgt, splittet og rendyrket så mye som Eivind Reiten. Men nå er det slutt.

- Nå er Hydro formet slik at herfra er det vekst, utvikling, oppkjøp og store investeringer som er vår agenda, sier konsernsjef i Hydro, Eivind Reiten, til Teknisk Ukeblad.Salg etter salg

Det tok ikke lang tid fra han overtok som konsernsjef før han la ned første virksomhet. Oktober 2001 ble den ulønnsomme magnesiumsfabrikken på Herøya lagt ned. Salg av virksomheter som ikke var en del av kjerneområdene, som Pronova Biopolymer og Hydro Coatings ble solgt samme år. I 2004 ble Hydro Agri omdøpt og børsnotert som Yara og rendyrkingen fortsatte. Hydro Seafood ble solgt ut av landet, Dyno, VAW Flexible Packaging og Scanraff ble solgt.

I fjor høst ble oljedivisjonen slukt av Statoil og Ineos kjøpte Polymers. Torsdag ble de to selskapene Hydro Production Partner og Produksjonstjenester overtatt av tyske Bilfinger Berger. Tilbake står et rendyrket aluminiumsselskap med betydelige interesser innen kraftproduksjon.55 milliarder på bok

- Det som er i vår portefølje skal være i Hydro og du kommer nok heller til å måtte skrive om nye oppkjøp og vekst fremover. Vi har en veldig god finansiell situasjon. Vi har penger i banken og ingen gjeld. Det er i den stillingen du skal være når markedet er slik som det er nå, legger Reiten til.

Egenkapitalen til Hydro er på solide 55 milliarder kroner. Gjelden er null. Nå står selskapet klar til å kjøpe i en aluminiumsindustri hvor flere av de største selskapene er på jakt etter selskaper å kjøpe.

- Aluminiumsindustrien har vært gjennom en kraftig konsolidering det siste året og den tror jeg vil fortsette. Men jeg tror vi ser konturene av de fire til fem største spillerene globalt og de fleste av dem vil være der også om ti til 15 år.Bruker 30 milliarder

Innen utgangen av 2009 skal Hydro investere et sted mellom 25 og 30 milliarder kroner. Sist fredag la de 600 millioner kroner på bordet for å kjøpe det spanske selskapet Alumafel, en leverandør av byggsystemer, mindre enn en måned etter at Hydro overtok pressverket Expral utenfor Madrid. Bare i det siste har Hydro lagt penger på bordet i Italia og Taiwan, i tillegg til Spania.

- Det er få selskaper i aluminiumsindustrien som investerer så mye som oss, sier Reiten og minner om milliardinvesteringen i metallverket Qatalum i Qatar hvor Hydro investerer rundt 5,6 milliarder dollar, eller 28 milliarder kroner etter dagens dollarverdi, noe som blant annet involverer byggingen av et gasskraftverk som er tre ganger større en Kårstø.

- Dere må følge med. Vi kommer til å foreta nye oppkjøp. Vi skal vokse minst like raskt som markedet og helst ta en enda større del, sier Hydro.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.