NYHETER_BYGG

Reiser norsk designsenter

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
27. juni 2002 - 07:10

Moss: Bruset fra Mossefossen er det samme. Men aktiviteten i de gamle teglsteinsbygningene, som i over hundre år huset sagbruk og mølledrift, har inntatt helt nye former.

Den nye Møllebyen i kråkenes by tar mål av seg til å bli landets ledende sentrum for industridesign. Med åpning av et nytt høyskolesenter i august, er visjonen et viktig skritt nærmere realisering.

Mossemøllen Eiendom AS kjøpte den ærverdige men forfalne bygningsmassen i 1998. Utviklerne fikk med seg Norges mest kjente industridesigner, Einar J. Hareide, tidligere sjefsdesigner hos Saab. Hareide etablerte selskapet Hareide Designmill, med sju industridesignere i Møllebyen.

Viktig trekkplaster

- Det betyr enormt mye at vi har med oss en magnet som Hareide, sier Helge G. Watndal, daglig leder i Kunnskapsparken i Moss. Han håper på trekkplaster-effekten.

Kunnskapsparken koordinerer i oppbyggingen av Møllebyen Industridesignsenter. Watndal skal sammen med Per Farstad, tidligere professor i industridesign ved Arkitekthøyskolen i Oslo, lede oppbyggingen av et designakademi.

I august flytter de alle inn i et nytt høyskolesenter i glass og stål på 4000 kvadratmeter, som er reist i forlengelsen av de gamle teglsteinsbygningene etter Moss Aktiemølle som avviklet sin virksomhet på 1950-tallet. Her skal detaljene for designakademiet utformes, og innovative designbedrifter gis rom for å utvikle seg.

En mastergrad i designledelse blir ett av tilbudene, med planlagt oppstart høsten 2003. Utdanning innen design og merkevarebygging er andre prioriterte områder for det fremtidige akademiet.

Kunnskapsparken i Moss samarbeider med høyskolene i Østfold, Gjøvik og Ålesund, samt universiteter i Sverige og Danmark om designakademiet.

- Studieplasser er en fremtidsrettet investering for Moss. Studenter bidrar til å skape et ungt og aktivt miljø. Vi ser for oss at vi tar opp studenter fra hele Skandinavia, sier Watndal.

Bredt og dynamisk

Det gryende designmiljøet i Øsfold-byen har allerede etablert undervisning i teknisk design. Gjennom det siste året har 28 ingeniørstudenter ved Høgskolen i Østfold, Sarpsborg, frekventert Møllebyen én dag i uka. Til høsten utvides tilbudet til flere årskull, med Hareide Designmill som en viktig undervisningspartner.

- Det er veldig kjekt å jobbe med studenter. De er unge og kreative og gir oss masse inspirasjon. Samtidig tror jeg det er givende for studentene å ha lærere som jobber innen faget til daglig, og som kjenner bransjen, kundene og utfordringene, sier industridesigner Anna Øren, som er partner i Hareide Designmill.

Øren har for øvrig designet stolene i kinosalene i Møllebyen for møbelprodusenten Skeie. Kinostolene ga henne utmerkelsen Merket for God Design av Norsk Form i fjor.

Teknologiselskapet Avatar Works AS driver med 3D-visualisering og -animasjon, og er hentet inn for å komplettere designmiljøet i Moss. - Vår teknologi hjelper designerne til å presentere ideene sine, sier daglig leder Stein Kjartan Vik.

Avatar-lederen verdsetter høyt de mulighetene og den entusiasmen som råder i Møllebyen, etter ymse erfaringer med dotcom-krakket. - Vi er en gjeng unge gutter. Her har vi møtt seniorfolk med masse erfaring, kontakter og nettverk som er av stor verdi for oss. Infrastrukturen i kinosenteret gir oss samtidig en sterk presentasjonsmulighet, som ville kostet oss mye dersom vi holdt til et annet sted.

Helhet viktig

Watndal berømmer utbyggerne for å tenke helhet i forhold til aktiviteten i den nye bydelen.

- Vi i miljøet her utfyller hverandre på en utmerket måte. Biblioteket vil være viktig for høyskolesenteret. Designerne kan bruke kinosenteret til prosjektpresentasjoner eller seminar for kundene sine. Industrimuseet gir innblikk i historien, som er viktig når vi skal skape fremtiden, sier Watndal.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Moss har tradisjon for både industri, kultur og design. Byen er kjent for både verftsindustri, glassverk og merkevarer som Helly Hansen. Treforedlingsfabrikken til M. Peterson og Søn med mosselukta som varemerke, holder til tvers over Mossefossen for den nye Møllebyen.

I motsetning til andre småbyer og tettsteder med industrielle røtter, har Moss også en tradisjon for finkultur. Kunstformidlere som Galleri Brandstrup og Galleri F15 har bidratt til det. Like ned i gaten fra Møllebyen arrangeres den neste samtidskunstbiennalen Momentum, i byens gamle bryggeri.

- Byens kulturtradisjoner, og ikke minst Momentum, byr på viktige arenaer for å presentere industridesign fra miljøet her, sier Watndal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.