NYETEKNOLOGIER

Reis verden rundt i en kokong

Bilde: NAU
Stein Jarle Olsen
16. sep. 2008 - 07:06

Verden har snakket om Virtual Reality i mange år. Science fiction-løsninger med ulike former for virkelighetsfølelse har kommet og gått, men ingen har foreløpig oppnådd noen særlig suksess – kanskje med unntak av Nintendo og deres Wii, som har gitt millioner av husholdninger en liten dæsj av VR i stua.

Matrix

Kanskje er det en kokong som skal gi oss muligheten til å reise til New York uten å måtte åtte timer i et trangt flysete først? Til å gjenoppleve Champions League-finalen sammen med 50.000 andre hysteriske fans? Og til å dukke unna pistolkuler som Mr. Anderson i The Matrix?Det er i alle fall håpet til designselskapet NAU, som vil endre måten vi bruker datamaskiner på. Deres ”Immersive Cocoon” er en slags kule med plass til et helt menneske i, med 360-graders heldekkende skjermer og full surroundlyd.

Realistisk

Styring av grensesnittet skal gjøres med armer, bein og ansikt, og en bevegelsessensitiv plattform skjønner om du går, løper eller hopper. Har du sett filmen Minority Report, klarer du sikkert se for deg hvordan det kan fungere i praksis.

Og teknologien er allerede klar, det så vi på IFA-messen i Berlin.

– Det er helt forskjellig fra å sitte foran en skjerm, se på et lite bilde og taste inn noe – omtrent som om opplevelsen er redusert til hjernen og fingrene mine. I Cocoon har vi med hele kroppen inn, sier Tino Schaedler i NAU til CNN.

Bokhandel på nett

For TV-spill-fantaster bør potensialet være krystallklart. Men ambisjonene stopper naturligvis ikke der. Schaedler mener Cocoon kan gjøre underverker for arbeidslivet, ved at du hjemmefra kan delta i møter med virtuelle versjoner av kollegene dine. Han peker også på at netthandling kan bli revolusjonert.– Se for deg Amazon.com i full 3D. Vi kunne gått gjennom et tredimensjonalt rom hvor du har alle bøkene linjet opp og kan plukke ut de du vil ha. Så kan du lese utdrag, eventuelt spørre andre virtuelle kunder etter råd, sier han.

VIDEO: Slik er science fiction-veggen

Tren hjemme

Skal vi tro Schaedler, kan Cocoon bety døden for allerede hardt pressede flyselskaper.

Severdigheter og attraksjoner fra hele verden kan nemlig bli tilgjengelig i virtuell, tredimensjonal form.

Treningsprogrammer skal også være under utvikling, slik at du ikke lenger trenger å svette sammen med 50 andre på treningsstudioet.

TEST: Wii Fit

Forbedret

Men NAU er ikke de eneste som holder på med VR-utvikling. Det japanske mobilselskapet NTT DoCoMo har arbeidet med noe som heter ”augmented reality” – altså forbedret virkelighet.

Det skiller seg fra VR ved at du ikke må inn i noen virtuell verden for å oppleve det, men for eksempel ved at du kan iføre deg elektroniske briller som kan gi deg menyen til restauranten på brygga eller programmet for kinoen over gata.– Slik forbedret virkelighet er enda på forskningsnivå, men det er flere selskaper som holder på å starte markedsføring, så vi vil nok se produkter kommersielt tilgjengelig i løpet av de neste få årene, sier Scott Fisher i NTT DoCoMo til CNN.NAU håper på sin side at en prototyp av Cocoon kan være klar innen oktober 2009, og at en ferdig versjon kan være på markedet innen 2014.

Les også: Tankeleserspillene kommer

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.