MOBIL

Reis i tid med mobilen

Stilige ting du kan gjøre med mobilen din.

Marius ValleMarius ValleJournalist
17. sep. 2010 - 16:24

Visste du at du kan ta time lapse-video med mobilen din? Da kan du fange noen spektakulære fenomener og se dem i et helt nytt lys. Det er nesten som en reise i tid.

Om begrepet "time lapse" ikke ringer noen bjelle hos deg er dette enkelt forklart å vise hva som skjer over en lang tidsperiode. Dette gjøres ved å ta bilder over lang tid og sette dem sammen til en video.

Fanger lange tidsrom

Dersom du for eksempel setter et kamera i vinduet og tar ett bilde hvert halve minutt over åtte timer vil du kunne sette sammen alle bildene til en sammenhengende video og få en film som viser for eksempel at solen går opp eller aktivitet i havna. 

Det kommer selvsagt helt an på hvilken utsikt du har, men resultatet kan uansett bli veldig interessant. Se bare videoene under.

Den første videoen viser en periode over tre timer, mens den neste viser en periode over flere dager. 

Hvordan videoen blir til slutt avhenger av en del forskjellige ting, som hvor ofte du tar bilde og hvor lenge du holder på. Generelt kan vi si at du fanger flere detaljer i bevegelser ved å ta bilder ofte. Men det kommer selvsagt helt an på hva du forsøker å fange.

En soloppgang bør du for eksempel ta bilder av flere ganger i minuttet, mens en plante som gror gjerne bare trenger å tas bilde av et par ganger i timen.

Videre må kameraet stå samme sted hele tiden og ta bilder av det samme motivet kontinuerlig. Skal du ta bilder over en lang periode er du nødt til å ha strøm til kameraet mens du fotograferer, ellers vil det gå tomt for batteri etter kort tid.

Så til grunnen til at du leser denne artikkelen:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Hvordan gjøre det med mobilen

For å lage en time lapse-video med mobilen må den naturligvis ha et kamera. Det må også være en smarttelefon, siden de fleste telefoner krever et program for å få det til.

Slik tar du bildene

iPhone: Det finnes en app til iPhone som kalles "Timelapse". Denne gjør at du kan stille opp telefonen og starte programmet, som så vil ta bilder så ofte og så lenge som du velger. 

Nokia: Har du en nyere telefon med Symbian^1/S60 er mulighet for time lapse allerede inkludert i kameraprogrammet. Start kameraet, trykke venstre menytast, bla deg ned til "sekvensmodus" og velg så hvor ofte du vil at telefonen skal ta bilder. Det er valg fra hvert 10. sekund til hver halve time. Neste gang du trykker på utløsertasten vil telefonen ta bilder. Et godt tips er å skru av blitsen dersom telefonen har dette.

Android: Time-Lapse er et program som ikke bare tar bildene, men som også setter dem sammen til en video etterpå. Du kan velge hvor ofte telefonen skal ta bilde, fra en gang i sekundet til en gang i timen. Deretter bestemmer du hvor raskt videoen skal spilles av, altså hvor mange bilder som skal vises hvert sekund i den ferdige time lapse-videoen. Skann QR-koden til høyre for å åpne Market og laste ned programmet.

Windows Mobile: Vi har googlet og funnet frem til programmet PPCamTimer, som du kan lese mer om her.

Slik gjør du det om til en video

Når du er ferdig med å "filme" overfører du alle bildene til PC-en din. Deretter bruker du et egnet videoredigeringsprogram for å sette sammen bildene til en sammenhengende video.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Et program "alle" PC-brukere har er Windows Live Movie Maker. Dette er veldig enkelt å lage en time lapse video med:

1. Åpne programmet og dra alle bildene dine over i det.

2. Merk alle bildene (trykk på det første, og deretter ctrl+a).

3. Velg "Rediger" på menylinjen.

4. Gå ned til "Varighet" og sett denne til for eksempel 0,2 (sekunder)

5. Spill av forhåndsvisningen for å se om du er fornøyd med resultatet.

6. Legg på eventuell irriterende musikk.

7. Del videoen på YouTube, eller lagre den på PC-en i høy kvalitet.

Enkelt og greit!

Under kan du se Mobilis time lapse-video laget med Nokia E5 og utsikten fra kontoret vårt. Den er ganske kjedelig, men laget i en håndvending for å vise hvor enkelt det er. Vi har tatt bilder hvert 10. sekund og hvert bilde varer 0,1 sekund.

Om du lager din egen (mer spennende) time lapse-video kan du gjerne dele den med oss på Facebook-siden vår.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.