ARKIVNYHETER

Reinertsen flytter hus i Trondheim

Dette er et av husene som skal ut på tur til sommeren. Når det kommer fram til bestemmelsesstedet, blir det stående 2-3 år før det flyttes tilbake.
Dette er et av husene som skal ut på tur til sommeren. Når det kommer fram til bestemmelsesstedet, blir det stående 2-3 år før det flyttes tilbake. Bilde: Statens vegvesen
24. des. 2009 - 13:39

De fem husene står i bydelen Møllenborg midt i traséen til den delen av Strindheimtunnelen som skal støpes i åpen grøft. Vanlig framgangsmåte i slike situasjoner er å rive alle bygninger i traséen og eventuelt bygge dem opp igjen etter at tunnelen er støpt. I dette tilfellet er ikke det akseptabelt - husene er erklært verneverdige.

Reinertsens jobb blir å løfte dem av grunnmuren og flytte dem til en parkeringsplass 500 meter unna. Der skal de stå til tunnelen er ferdigstøpt. Da flytter samme entreprenør dem tilbake.

Flyttingen blir en krevende operasjon. Noen hus som skal flyttes, står helt inntil hus som skal bli stående. I slike tilfeller må veggen mellom dem fjerne og erstattes med en midlertidig vegg på begge husene. Et hus i vinkelform som står i krysset mellom Kirkegata og Gamle Kongevei, er så stort at det må deles opp før det kan flyttes. Flyttingen begynner 15. juni og skal være avsluttet i begynnelsen av august.

Reinertsen skal også montere jekker på de husene som skal stå igjen like ved byggegropen, slik at de kan justeres hvis det skulle bli behov for det.

Over tunneltraséen står det også en kirke og et bolighus i betong. Disse er for tunge til å blir flyttet, og blir derfor revet og bygd opp igjen når tunnelarbeidet er ferdig. En av opsjonene i kontrakten gjelder gjenoppbyggingen av disse bygningene. En annen gjelder ombygging av en midlertidig kirke som er bygd som erstatning for den som skal rives. Den midlertidige kirken blir gjort om til boliger når den nye, permanente kirken er på plass over tunneltaket.

Det er også opsjon på utbedring av eventuelle skader på bygninger ved og over tunneltraséen. Behovet for utbedring vil bli vurdert av Vegvesenet, som har kjøpt de fleste av de berørte bygningene. Vegvesenets hus inneholder rundt 80 boliger.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.